DRAVEL, DRAVEL, DRAVEL

Jag känner på mig att detta kommer bli ett rörigt inlägg. Det kommer inte ha någon speciell handling mer än det jag känner för att skriva om. 

Jag är just nu inne i en period när allt känns skit, rent ut sagt. Jobbet flyter på, jag känner mig orkeslös, sover dåligt, får inga saker gjorda och känner mig allmänt värdelös. 
Jag kämpar järnet för att må bättre mentalt, men det är banne mig omöjligt! Jag ska äta ordentligt, vilket jag faktiskt gör sedan en tid tillbaka. Jag har dragit ner men inte slutat helt med sötsaker. Jag har börjat röra på mig några gånger i veckan för att stärka kroppen och må bättre. Jag sover dock otroligt dåligt och det beror mestadels pga att Hampus vaknar nattetid och har svårt att somna om. Vi har haft snart 1 månad med dålig sömn och uppvaknanden vid 01:00-02:00. Då kan jag inte få honom att somna om utan måste "gå upp" och sätta på plattan för att själv kunna få några fler timmar sömn.
I snitt sover jag ca 6 timmar varje natt och det är inte sammanhängande utan oftast 4+2 timmar. Sömnkvaliteten är urusel. Jag vet dock inte vad mer jag ska göra för att han ska sova bättre. Vi försöker hålla nere på tiden han spenderar framför plattan på kvällstid eller ja generellt hela dagen, utom på morgonen. 
Vi har även provat att själva ha skärmfri tid 17:00-19:00 och därmed vara 100% delaktig i lek med Hampus. Ingenting hjälper!!!!

Under sommaren sov han helt fantastiskt bra. Vi fick honom att sova en stund på dagen och sedan förskjöt vi läggningen 1-2 timmar senare på kvällen. Sedan han kom tillbaka till förskolan så har han återigen slutat sova på dagen och problemet med sömnen kommer tillbaka. Skillnaden är att han vaknar mitt i natten igen och inte 04:00 som tidigare.

Just nu är jag inne i trädgårdssäsongen och fått så djupt in i det träsket att jag inte vet om det är en tillfällig hobby eller ett riktigt intresse.
Jag har äntligen tagit mig i kragen, grävt bort alla mindre fina plantor som satt i rabatterna när vi flyttade in i radhuset för 1 år sedan. 

Här är den ena rabatten och den blev så himla fin när allt kom på plats. Här ovan har ni en bild av hur rabatten ser ut och var de olika blommorna planterades.

1. Rosbuske 
2. Purpur solhatt
3. Kretatulpan
4. Balkansippa
5. Irländsk ljung
6. Påfågelstulpan 'Casa grande'
7. Höstanemon 
8. Karpaterklocka
9. Stäppsalvia
10. Fjärilslavendel
11. Påsklilja/pärlhyacint
12. Kokardblomster
13. Stjärnflocka 

Nu har jag dessutom köpt mitt livs första begonia och hoppas kunna få dem att klara sig ett tag framöver. Det var den största begonia jag någonsin sett och den kunde jag därför inte motstå.
Även en ampeljordgubbe fick följa med hem! 

Jag har en rabatt till på andra sidan och där står mina 3 hallonbuskar än så länge. Det kommer massor med hallon på 2 av plantorna så det ska bli kul att smaka dem när de mognar. Sorterna heter "Autumn bliss" och "Autumn polka".
Plantorna närmst plattorna är numera borta och så även den lilla busken med blåa bär. Det är planterat påskliljor, pärlhyacint och kanske någon vanlig hyacint också. 
Jag satte en kokardblomster (gul/röd), några påfågelstulpaner och en blå riddarsporre. 
Intill skiljeväggen växer nu mina luktärter likt ogräs. Men de luktar ju fantastiskt så det gör mig inget.

Mitt projekt just nu är att bestämma mig för vilka Dahlia knölar jag ska köpa inför nästa sommar! Är ni nyfikna på vilka jag är intresserad av? Så klart är ni det. Här kommer dem:

Jag vet inte varför men orange och rött är den färg jag dras mest till när det kommer till blommor. Det är väl för att den får en enormt skarp färg och jag gillar verkligen mycket färg. Det är nytt för mig att blommorna på en del sorters Dahlia blir så stora. Den här blir det 20 cm stora blommor på. Det är ju så himla läckert! Däremot så måste de då ha en väldigt stor kruka alternativt stå i rabatten eftersom de blir upp till 120 cm höga.
Kolla in spetsigheten på dessa vackra blomblad!  Kan man annat än att vilja plocka in och ställa en blomma på bordet?
Den här läckerbiten tilltalar mig enormt eftersom den både är orange men även har en del rosa/korall toner. Nackdelen är att denna blomma blir ganska hög men blommorna mittemellan.
Kolla in den här katusdahlian. Jag funderar på att sätta den i en stor kruka på altanen eller balkongen till sommaren.

Samma sak med den här godingen, den hade gjort sig perfekt i en odlingslåda på balkongen för att ge lite insynsskydd och skugga. 

Den här dahlian är en dvärgvariant och är perfekt att ha i kruka på bordet. En liknande men med annan färg hade jag i somras och den stormtrivdes där så länge den fick massor med vatten dagligen.
Ännu en variant att ha i kruka. Antingen på framsidan eller på baksidan. Har inte helt bestämt mig ännu.
denna enorma Dahlia MÅSTE få komma och bo i min rabatt nästa sommar! Kolla bara färgen och storleken på blomman!!!! 


 Den här ska också få bo i kruka på framsidan tänker jag. Hade varit fint att ha några krukor att välkomna gäster med. Kolla in vilken vacker blomma. Jag blev såld så fort jag såg den.

För er som undrar så finns det närmare 600 olika sorters Dahlia att "beställa" inför kommande säsong 2022. Jag har lagt en order på dahlia där och det kommer bli toppen. Jag älskar att de hade många olika sorter att välja på! HÄR kommer länken till hemsidan.

Nu tänkte jag visa lite vad som hänt i bilder hos mig senaste tiden. 
Jag har varit en hel del och fixat i trädgården hemma hos min mormor. Rensat hennes "skithög" dvs det ställe i trädgården där allt skräp osv. samlas. Jag har även hjälpt henne att rensa ogräs, klippt gräsmatta, kantklippt osv. 
Nu senast putsade jag alla hennes fönster och grävde bort några gula blommor som egentligen är ogräs. Tanken var att gräva bort ogräs+rötter, fylla gropen med ny plantjord och sedan plantera dit en buske som kan passa (omöjligt att hitta någon lämplig pga söderläge, hög temp på sommaren och jord som innehåller en stor del lera.
Vi kom inte särskilt långt i arbetet eftersom jag numera är känd som "spad-knäckarń", pga obvious reasons. (Ni som följer mig vet att jag även har knäckt en spade hemma hos min kompis Maja när jag hjälpte henne att gräva bort lite häck (se bild nedan).
Det har blivit en hel del städning hemma sista tiden. Jag tycker att jag inte gör annat än att städa, laga mat, leka med barn och jobba.
Jag säger som jag sade till min egen mamma  id ca 10 års ålder: "Men mamma, du städar nästan alltid, lagar mat eller jobbar. Hur orkar du? Gör du aldrig något kul?". Rätt klokt för att komma från en observant 10-åring.
Jag har försökt att lägga mitt fokus på att vara förälder snarare än ett hembiträde som hela tiden städar och ska ha kliniskt rent runt omkring mig. Jag vill att Hampus ska komma ihåg de stunder jag prioriterat att leka och umgås med honom snarare än att jag alltid står med en skurtrasa i ena handen och dammsugaren i den andra. 
Givetvis får jag hjälp att städa om han är på det humöret men det vet man aldrig. Nu sist så blev det mer dans och skoj än städning. Hampus ville stå på fotpallen, ta tag i gardinen och hoppa ner och därmed låtsas att han svingade sig ner. Jag var rädd att han skulle hänga på riktigt i gardinen men det gjorde han alltså som tur var inte.

När jag planterade alla mina blommor i rabatten så var Hampus inne själv och jag trodde han tittade på plattan. Han kom ut någon gång och frågade om vi kunde baka men jag sa nej. Han fann sig i det svaret och gick in igen för att vad jag trodde, fortsätta leka. 
När jag väl är färdig i rabatten och kommer in igen säger han "förlåt mamma". Jag drar öronen åt mig direkt och frågar varför han säger så. "För det blev kladdigt" fick jag till svar medan paniken steg i kroppen. Jag kom ut i köket och möttes av följande
Min första tanke var "PUH! Det var inte så farligt som jag trodde". Hampus förklarade att han så gärna ville baka en "överrasking" men att han inte visste hur man gör. Jag kunde därför inte med att bli arg eller ens irriterad. 
Jag föreslog därför att vi kunde börja om från början och göra det tillsammans, vilket vi gjorde.
Han hade dock blandat en del ingredienser rätt. Lite väl lite mjöl. Extremt mycket kakao, nästan inget havregryn och sockerpåsen lyckades han inte öppna.
I måndags var vi på Hampus första fritidsaktivitet, gympa. Han var försiktig och blyg och vågade därför inte vara med. Vi satt mest och tittade på de andra barnen. Däremot hoppas jag att han vågar vara med nästa vecka.

Innan gympaträningen upptäckte vi en för oss ny lekplats. Det är för tillfället den nya favoriten. Med både linbana, studsmatta, rutschkana, klätterställning, gungor, fotbollsplan och skogsdunge där man kan leka hur länge som helst.

På jobbet har vi startat en utmaning om att gå 10 000 steg per dag. Det är verkligen en rolig utmaning och igår gick jag ut på en riktig långpromenad/dagsvandring i 2,5 timme och gick nästan 1 hel mil. Det var så otroligt rogivande och lugnt i skogen, hörde fågelkvitter, åt stora blåbär och såg fantastisk natur. Totalt slutade dagen på strax över 22 000 steg.