TYGER, PLAGG, INSPIRATION OCH... FLYKT?

Jag har sedan lite mer än ett år tillbaka sytt en hel del klädesplagg. Jag har sytt till både mig själv men även till sonen Hampus som blir 4 år i juni. 

Att få sätta sig vid symaskinen skänker mig ett lugn likt det lugna man känner i kroppen vid meditation eller djup avslappning. Min hjärna stänger tillfälligt av sig och jag går helt in i det projekt jag just då ägnar mig åt. 

Den senaste tiden har jag lagt väldigt stor del av min lediga tid på att sy. Hampus har vuxit och precis gått upp en till två storlekar på kläder. Jag har köpt en del kläder begagnat via marketplace men vill även komplettera med diverse hemmagjorda plagg eftersom det är så härligt att mina egentillverkade plagg uppskattas av mitt barn och det känns fint. Färger och mönster är lätt att välja med så stort utbud av tyger som finns idag.
Det är inget speciellt plagg han är i behov av direkt. Han har senaste tiden börjat rata alla jeans över huvudtaget, vilket gjorde att vi för två veckor sedan gick på kalas och Hampus hade skjorta och slips på sig (vilket han själv valde att ha på sig). Detta matchades ihop med koboltblå spindelmannen strumpor i något för liten storlek och grå pösiga mjukisbyxor/joggingbyxor. Dessvärre fick jag ingen bild på detta men däremot när han tagit på sig skjortan i alla fall.

Sedan är det ju så att om Hampus själv fick bestämma så hade han varit naken dygnet runt. Så fort vi kommer hem så går han in och kissar. När han är färdig så är han helt magiskt nog spritt språngande näck när han kommer ut. 
Ibland när han är arg slänger han också av sig precis alla kläder han har på sig. 
Däremot har vi lyckats få in kravet att man måste ha kalsonger på sig när man äter, att man måste ha kläder på sig när man åker iväg någonstans eller om man får gäster.

Eftersom denna stora lilla människa behöver kläder så här jag försökt se vilka plagg han mest är i behov av. Det är ganska lätt att få tag på tröjor osv begagnat i hans storlek men byxor är svårare och han har inte jättemånga par byxor eftersom han plötsligt ratar hälften av dem (jeans).
Därför så bestämde jag mig för att sy just byxor. Mönster hittade jag i olika tidningar som jag lånat hem från biblioteket. För exakt mönster så skriver jag det under varje bild.
Mönster: Ottobre nr 03/2019, Gridix - jerseybyxa

Dessa byxor/leggings tror jag kommer bli populära hos min goding eftersom han ÄLSKAR blått. De har en del häng i grenen för en skön passform och coola fickor på byxbenen. 
Mudd är något jag fullkomligt älskar så jag använde det i midjan trots att jag enligt mönstret skulle använda resårband. Jag sydde ett par byxor med olika byxben eftersom jag glömde vika tyget när jag klippte ut mönstret. Det blev dock snyggt så här också. 
Fördelen med mudd är att om man gör den lång så kan den vikas upp eller ner för att anpassa längden barnet växer. Då mudden dessutom är väldigt mjuk och töjbar så borde den passa den väldigt smala lilla herren ganska väl. Jag gjorde även ett extra par byxor efter samma mönster (bild nedanför). Det var enkelt och gick väldigt fort att sy dem vilket jag verkligen föredrar när det gäller att sy.
Jag har även provat att sy en applikation på en t-shirt. Det var ganska pilligt men roligt. Så det kommer jag säkert att prova på igen. Det är inte så svårt bara man tränar och försöker. Förhoppningsvis kan jag göra fler applikationer snart igen, bara jag kan bestämma vad för applikation jag ska välja? 

Shortsen upp till vänster i bild (här nedanför) är ett första försök till att sy fickor. Det blev inte alls bra eftersom resåren blev för kort. Det var en otydlig beskrivning av hur fickorna skulle sys, jag tyckte det var en konstig ordning att sy ihop plagget på och det blev inte optimalt i midjan eftersom jag endast hade bred resår hemma och inte räknat med det när jag klippte ut tyget. Som tur är så var dessa en test och nästa par att jag nog i mudd i midjan istället.

Jag provade även att sy joggingbyxor för första gången igår. Tråkigt med enfärgade och "vanliga" mysbyxor tyckte jag som älskar färg och mönster. Däremot var detta tyg optimalt eftersom han har många tröjor med färg och mönster. Det var ett ganska enkelt mönster med den snygga detaljen i form av bakfickor som pryder byxan. Enligt mönstret så ska det ej vara någon mudd i midjan utan en smalare resår. Jag tycker dock att det är snyggast med mudd och kommer säkert välja det framöver.
Snygg detalj men lite pilligt att få fickorna jämnstora, på samma höjd och midjan snygg. Blir säkert bättre när mudden är på plats.

Jag väljer att avsluta dagens inlägg med att visa min favorit som jag kallar "Pride and joy" tröja. Kolla in de magiska färgerna! All styrka, mod och kraft som händerna symboliserar är magisk. Det fick därför bli en t-shirt till Hampus som älskar regnbågar och en klänning till mig själv i tyget som jag köpt HÄR