VARDAG

Ja nu är vi äntligen tillbaka i någon form av vardag efter en fantastisk sommar.
Här kommer ett ögonblick av sommarens bilder
Det har plockats blommor, kokats saft, ätit massor med god mat, snickrats och häktats i trädgården.
Vi har firat Hampus 4-års dag med regnbågs-spidermantårta, lekt massor, pysslat, läst tillsammans, handlat av glassbilen, kombinerat jul och midsommarfirande samt varit på SPA.
Vi har umgåtts med våra föräldrar och syskon. Hälsat på hos min moster och hennes 3 hundar, varit på Liseberg och åkt karusell, ätit massor med glass, varit på badhuset och hejat på Sverige i fotboll.
Vi har träffat massor av kompisar och lekt massor. Mest har vi träffat Hampus kusin Frej, kompisen Linn, syskonen Leo och Oliver samt Dustin och hans 3 storebröder.
Vi har gjort massor med utflykter och upptäckt spännande saker, som tex att man får blå tunga av en speciell Fanta, att det är mysigt men kallt att sova i tält, kollat på fiskar och upptäckt att getter älskar knäckebröd.
Det här blivit massor med skratt, spänning, påhittighet och kreativitet hemma och vi har även varit på teater utomhus och sett Pettson och Findus samt Nalle Clown.
Vi har varit i trollskogen och klättrat, balanserat och spelat kottegolf. Plockat massor med blåbär i skogen.
Vi har varit på innovatum science center och upptäckt massor med spännande saker.
Vi vuxna har haft en barnfri helg tillsammans med goda vänner där vi fick laddat batterierna rejält med sovmorgon, lugn och ro, fantastisk mat och goda skratt
Vi har såklart även badat MASSOR! Vi har badat hemma på altanen, på gaddesanna, älvhögsborg, öresjö, tången, från båt, havstens poolområde och på örnefjordens camping. När det varit sämre väder har vi sprungit och hoppat i vattenpölar eller badat i badkaret istället.
Vi har dessutom deltagit i spädbarnsfondens familjehelg på apelvikens camping i Varberg. En fin tillställning där familjer möts för att prata om sina änglabarn med andra som varit i liknande situation. 

Nu är vi dock tillbaka i vardagen igen, vilket jag tycker är otroligt skönt. Man kommer upp i tid på morgonen, lägger sig tidigare, äter bättre mat och på bestämda tider. Det är betydligt mer struktur vilket jag tycker är det bästa med att sommaren tar slut. 
Sedan blev det ett ganska plötsligt och drastiskt avslut. Från 22-25 grader varmt och soligt väder till ösregn och 10-15 grader, bara från ena dagen till den andra.

Nu är det mycket som händer här hemma. Jag håller på att rensa bland för små kläder som jag sedan ska sälja för en billig peng. 
Samtidigt ska jag införskaffa nya stövlar till Hampus, såväl ofodrade som varmfodrade till höst/vintern. En ny overall samt jacka och termobyxor behövs också. Jag har en förhoppning om att hitta lite vinterkläder på rea online. Däremot föredrar jag att köpa ytterkläder osv begagnat då det för det mesta är kläder som är knappt använda eller slitna. 
Det är ett miljömedvetet val att köpa begagnat samt att det är något man tjänar på ekonomiskt också. Det bästa är om det finns en S.k. barnloppis att gå på. Där har jag köpt massor med begagnade kläder och skor till en väldigt billig peng. 
Just nu säljer jag allt ovan som ett enda stort klädpaket för 600 kr. Inköpspriset för samtliga kläder ligger upp mot 1500 kr.

För övrigt händer det inte så mycket just nu. Jag väntar in höstens mys med tända ljus, varma tofflor och stickade tröjor och försöker hålla liv i lite blommor nu innan hösten anländer helt. 
Jag har idag varit på blomsterhallen med min älskade mamma för att införskaffa lite blommor innan hösten är här och det blir dags för ljung osv.
De som känner mig vet att Dahlia är min absoluta favoritblomma. De är så otroligt vackra och finns i massor av fina färger. Hos mig trivs Dahliorna väldigt bra om man bara plockat bort de överblommade blommorna, plockar bort vissna löv och ger de rikligt med vatten samt näring varje vecka. 
När jag såg dessa otroligt vackra rosa/aprikos/gula blommor kunde jag inte stå emot frestelsen att köpa dem. 
Jag vet att säsongen är över men tänker att de får vara kvar i sina krukor tills de inte blommar längre. Då gräver jag upp dem och tänkte prova att spara dess knöl till rot och plantera dem i rabatten nästa vår, om de verkar klara förodling i kruka bra under våren.

Den här pampiga Dahlian fick också följa med hem. Den påminner en hel del om en röd ros och är en riktig färgklick som kommer passa in bra i min rabatt nästa sommar.
Än så länge får dessa blommor pryda min skiljevägg på framsidan, vilket faktiskt också var riktigt fint om jag får säga det själv.
Jag har länge funderat på om jag ska köpa en rosbuske. Jag har tvekat eftersom jag hört att de kan vara lite svåra att få att trivas. Jag kan ingenting om att sköta om rosor så jag måste läsa på en del för att det ska bli så bra som möjligt. Jag funderar på om busken ska få stå intill spalten närmst husväggen (till vänster i bilden ovan). Jag har just nu gul solhatt närmst väggen men den kan enkelt flyttas längre ut mot gatan (till höger i bild). Den ljusa växten tänker jag göra mig av med då det var en billig marktäckande växt som planterades vid flytt och är inget jag valt själv. Samma gäller kaprifolen som ska växa längs med skiljeväggen/spaljén. Den verkar inte trivas lika bra hos mig som hos grannarna så den åker också bort i så fall eftersom jag haft klängande luktärtor på andra sidan. 
Jag fick därför utanför bekvämlighetszonen och köpte.mig en rosbuske som blir 0,5-1 meter hög och som går i rosa/aprikos/orange färg. Givetvis köpte jag även rosjord och täckbark för att försöka lyckas på bästa sätt. 
Kolla in dessa vackra bladverk och den förtjusande färgen på blommorna! Håll tummarna för att den trivs bra och inte vissnar innan nästa blomningsperiod.
Eftersom min fina lilla Dahlia tyvärr blåst sönder senaste dagarna så behövde jag en ny blomma eller arrangemang till bordet på baksidan. 
Jag hittade då följande vackra blå/lila blommor som påminner om lavendel men som är en variant av ljung. Dessa kommer jag kombinera tillsammans med rosa bollkryss och hoppas att de klarar sig ända fram tills det blir minusgrader. De kanske får flytta till framsidan när hösten drar gång på riktigt och sommarmöblerna städas undan.
 Det sägs ofta att fjärilar är en hälsning från en avliden som meddelar att allt är bra. Jag bestämde mig därför tidigt att ha blommor som bin och fjärilar tycker mycket om. Vad passar då bättre än en fjärilslavendel? Jag tror att den ska få komma ner jorden men har inte bestämt mig riktigt om vart. Den är fin som den är i bara krukan också.

Jag fick tidigt i våras ta över hallonbuskar från vildhallon som min lillebror haft i sin trädgård. De verkade ge massor av skörd men dessvärre var bären så pass små att de knappt gick att plocka. Buskarna verkade trivas i en väldigt stor kruka jag hade på altanen men vissnade snabbt efter en missad vattning. Jag bestämde mig därför för att köpa "riktiga" hallonbuskar som förhoppningsvis ger rikligt med skörd framöver. 
Dessa hallon är den sort som jag misstänker att min farmor har hemma hos sig i sitt hallonland. Eftersom både jag och Hampus älskar hallon valde jag 3 sorter som ger skörd senare på säsongen. Till våren kompletterar jag med npg8n sort som ger tidigare skörd för att kunna äta hallon lääääääänge varje år.
Busken på bilden ovan verkar det som att det kommer bär på redan i år om jag har tur. 
Dessa trädgårdshallon var inget jag tänkte köpa från början men eftersom blomsterlandet hade ett erbjudande, köp 3 betala för 2 så fick även denna sort följa med hem. Denna busken hade jättefina blad som är dekorativa även utan hallon. Jag misstänker dock att det inte kommer några hallon på den denna säsong utan nästa, men vem vet. Busken är dock ganska liten så jag funderar på om den kan passa bättre att sätta i kruka. Vi får se hur jag gör när det blir bättre väder och jag kan plantera ut dem.  
Kolla in den här sortens hallon. Jag kände att jag bara måste köpa den busken! Det här redan kommit 2 rejäla hallon på den och därför åkte den med hem i förhoppning om att det ska komma fler.

Kommentera här: