DEN VÄRSTA DAGEN AV DEM ALLA HITTILLS!

Nu har jag tagit mig förbi det som visade sig bli den värsta dagen sedan beskedet om att Hjalmars hjärta slutat slå inne i min mage.

I onsdags hade vi minnesstund/begravningsceremoni. Inför denna stund har jag planerat massvis, tänkt och ordnat för att allt skulle bli som vi ville. 
När jag först försökte tänka hur vi ville ha begravningen så var det enda jag kände att jag absolut inte ville ha en traditionell begravning eller tal om någon gud eller andra typiskt "kyrklig" begravning. Jag vill inte blanda in någon religion eller gud i min sons liv som togs ifrån oss innan han ens började leva på riktigt.
Nästa tanke jag och Johan slogs av var att vi absolut inte vill ha någon stor begravning. Jag ville bara att det skulle vara mina föräldrar, min lillebror och hans familj, Johans föräldrar och Johans storasyster med familj då det var de vi har störst stöd av och som är närmast oss. Att bjuda andra släktningar och vänner kändes för smärtsamt. 
Jag tog kontakt med en begravningsbyrå och frågade om vi kunde få hjälp med en officient som håller i begravningen och kan läsa några dikter osv.  Självklart kunde de hjälpa till med det. De visade även lite bilder angående kistdekorationer och tipsade om att kolla på floristens hemsida. 
Program hade jag inte klart för mig vid första besöket med begravningsbyrån men nästa gång hade jag valt ut de dikter som skulle vara med och även bestämt mig för all musik. 
Hos floristen så valde jag en liggande bukett till kistan och matchande handbukett. Det som är traditionellt på en begravning är ju vita blommor alternativt rosor. Inget av det lockade mig alls. När jag tänker på barn så tänker jag på deras livliga fantasi, färgglada teckningar och ser framför mig en bukett i regnbågens alla färger. Det jag önskade var en bukett med olika sorters blommor i olika färger och former. Jag hade lagt stor vikt på att lära Hjalmar att alla människor är olika och att det är helt okej, vilket buketten fick visa.
Titta så vacker den blev! Floristen har verkligen gjort ett otroligt fint jobb. 
Angående musiken så hade jag svårt att bestämma mig och hade ingen låt som jag tidigare hört som jag ville ha med.
Jag fick tips om massor av musik via spädbarnsfondens slutna grupp på Facebook. Dessa är de jag valde:

En stund på jorden - Ida-Lova 
Heaven was needing a Hero- Jo Dee Messina 
Jealous of the angels- Donna Taggart

Alla dessa spelades i den ordningen som de presenterades ovan.

Det blev en otroligt fin ceremoni samtidigt som det var den värsta stund jag varit med om på länge. 
Att se den lilla vita kistan skar i hela mig. Han var så fin när jag lade ner honom i den med alla fina saker.
Det var mpnga fina saker som lämnades från familjen också. Hjalmar fick en "blabl" = brandbil från kusin Frej med familj. Farmor och farfar lämnade också en brandbil samt pengar till glass. Mormor och Morfar lämnade en stor gosedjurskanin med namn i örat. Självklart lämnade alla även blommor.
Hampus ville lämna både blomma, nappar och snutte till lillebror. Det blev så fint! Precis som jag hade önskat att begravningen gick till. 
Jag fick smått panik då det verkligen var sista gången jag fick se honom och skapa minnen. Det var otroligt tufft att gå därifrån och den känslan kan ingen förstå som inte själv förlorat ett barn. Som att jag överger honom och lämnar honom kvar, helt ensam.

Efter ceremonin åkte vi hem till min mamma och pappa för att äta smörgåstårta och käka. Hamou s lekte och vi fick pratat och samlat oss. En fin dag. Jag kände mig hur konstigt det än låter nöjd över hur dagen blev. Så vacker, simpel och passande för oss.
Jag gav honom en sista puss på pannan precis som jag gör med Hampus när han somnat, saatt jag älskade honom och gick sedan ut när jag sagt hejdå. Det var hemskt innan jag väl kom ut till friska luften.
Jag ville bara skrika rakt ut! Gråta min häftigaste gråt men kunde inte göra det eftersom Hampus var med och jag ville inte göra honom mer ledsen på något sätt.

Han var duktig och sätt stilla hela ceremonin och efter halva ville han sitta i mitt knä med huvudet lutat mot mitt bröst. Han var säkerligen öedsen själv men kände säkert av allas sinnesstämning. Han var dock väldigt stolt när han skulle lägga ner napparna och snutten.

Sist men inte minst så delar jag med mig av de fina dikterna dom lästes på Hjalmar begravning.1 Victoria :

skriven

Åh vilken vacker begravning och vilken fin kille. Jag kan inte sluta gråta när jag läser din fina text till honom.

Svar: Ja vi är verkligen nöjda över hur den blev. Enkel, stillsam och vacker. Alla 3 dikter är lånade och modifierade för att passa oss. Jag har dessvärre ingen aning om vem som är upphovsperson till texterna.
Vilken text tänker du på? Den sista dikten är skriven från Hjalmars perspektiv till mig och Johan. 😊
Diabetesmorsan

Kommentera här: