OPTIMERING AV NÄRINGSINTAG

Idag ringde dietisten till mig för att stämma av hur det går med min viktnedgång och trötthet.
Hon var nyfiken på mitt näringsintag de senaste dagarna, hur det skiljer sig från när vi träffades i november och hur mitt illamående och mina kräkningar ändrats eller inte. 
Vi stämde av vad jag fått i mig igår och jag redovisade följande:

☆ Frukost: 3dl smoothie gjord på söt och fet yoggi yoghurt, jordgubbar, blåbär, vispgrädde och mjölk
☆ Mellanmål 1: 0,5 apelsin
☆ Mellanmål 2: Semla & 0,5 caffe latte
☆ Lunch: 2 dl tomatsoppa med 1,5 dl pasta och 2 dl mjölk
☆ Mellanmål 3: 5 st salta kex á tyg
☆ Middag: Stekt potatis och falukorv (ca 2 dl potatis och 1 dl korv)
☆ Kvällsmål: 1 risifrutti och 2 råa morötter

Allt detta diskuterade vi kring. Dietisten undrade om inte blodsockret sticker iväg vid intag av den söta yoghurten i smoothie eller vid risifruttin. Enligt mina uträkningar så går det ganska bra om jag tar insulinet i god tid till måltid. Ofta försöker jag ta dessa söta tillbehör när jag behöver det, rent blidsockermässigt. Om jag startar lågt i blodsocker på morgonen t.ex. 
Jag fick råd om att jag kan byta ut den söta yoghurten mot den fetare naturella grekiska/turkiska yoghurten om blodsockret gärna vill sticka iväg. Den är lika fet och energirik men mindre socker. 
Den grekiska yoghurten kan även vara bra som kvällsmål i kombination med olika toppning, som tex nötter, frön, riven kokos, färska/frysta bär, avokado osv. Jag behöver då inte tänka på att försöka få i mig en så stor mängd yoghurt utan lite grann som jag mäktar med i kombination med frukt eller annat.

Angående lunchen tyckte dietisten att det var bra att berika soppan med pasta som innehåller mycket kolhydrater. Hon undrade även om jag berikade mina måltider med tex. matolja eller en skvätt grädde, vilket jag tyvärr tappat de senaste veckorna. 
Däremot gör jag alltid sås/grytor på riktig vispgrädde och steker alltid maten i mycket smör/olja. 
Angående lunchen fick jag tips om att försöka tillsätta lite mer fett och proteiner genom t.ex. att klippa i lite strimlad skinka, krovslantar, kikärtor, toppa med solrosfrön, smula ner fetaost eller annan liknande riven ost för att optimera näringsintaget. Fett och proteiner är en källa till energi och gör att effekten av kolhydraterna blir lite mer långsam, så att insulinet hänger med.

Angående kvällsmålet berättade jag att jag ofta inte alls har aptit eller är sugen på någonting. Inga alternativ lockar och suget är på saker som inte finns hemma. 
Jag får därför tvinga i mig något för att minska mitt illamående under natten följande morgon pga för lång nattfasta. 
Ofta försöker jag få i mig något rikt på kolhydrater men som ändå är fett och gör att jag blir mindre sugen på onyttigheter. Det blir ofta Risifrutti eller yoghurt. Ibland en rostad smörgås med jordgubbssylt på osv. 
Ofta avslutar jag det hela med att ta med mig 2-3 råa morötter att gnaga på. 
Här fick jag som råd av dietisten att den grekiska yoghurten kan vara bra även om jag inte är hungrig/sugen. Det behöver inte vara en stor mängd, bara lite med goda tillbehör. Kanske frukt/bär eller nötter. Avokado eller oliver är också ett bra alternativ som är rikt på fett och proteiner som funkar som plockmat.
Hon berättade att det vore bra om jag kunde dippa mina morötter i tex creme fraiche om jag gillade det, hummus är ocksp ett alternativ. Om jag är sugen på frukt på kvällen kan jag kanske göra en fruktsallad med vispad grädde till för att få i mig lite mer på kvällen. 

Jag kommer efter jag har skrivit detta inlägg sätta mig och leta recept och skriva ner en lista på mat som jag tycker om och är sugen på, allt från lättare lunch till middagar och kvällsmål. När dessa listor är fyllda kommer jag att titta på kalendern och göra en matsedel för varje vecka för att förenkla vår vardag och därmed undvika för mycket halvfabrikat som vi ätit väldigt mycket av det senaste. 
Jag står ständigt med frågan vad ska vi äta idag och utan planering så blir det ingen bra och god mat lagad! 
Genom att ha en matsedel eller en lista med alternativ så blir det lättare att hitta något att äta som man är sugen på när inspirationen är borta och man är trött på att laga mat.
När jag står där på kvällen och inte vet vad jag vill stoppa i munnen inför kvällen så kan jag ta en snabb kik på min lista och se vad som faller mig in just då.

En annan sak som blir lättare med matsedel är att hinna planera, Tina det som ska användas dagen efter, se till att ingredienser finns hemma och att handla i tid.
Det är säkert npgot som behöver planeras in i minsta detalj när man snart har en liten bebis och en 2,5 åring hemma.
Det är mycket som står på inköpslistan redan efter vårt samtal idag. Nötter har jag i princip aldrig hemma, samma sak med den grekiska yoghurten, att ha flera olika frukter hemma (bukar ha en sort åt gången) och avokado! 
Att handla är för många en tråkig syssla men jag gillar faktiskt att åka och handla. Det passar med min kontrollerande personlighet. Då vet jag vad som finns hemma, man får inspiration i affären och kan planeras samtidigt som man handlar.
Sen ser ju inte alla handlingar ut så här! 
Jag har varit den som handlat till största delen sedan jag fick mitt körkort i somras. 
Det faller sig mer naturligt eftersom jag är den som vet vad som behövs och när det behövs handlas. 
Så klart kan han jag delar möbler med också handla (om han får en lista med saker) om det behövs men skönt att få göra det själv tycker jag.

Kommentera här: