FARLIG HOBBY!

Jag har sedan en tid tillbaka tagit upp en tidigare hobby: att sy!
Jag sydde aldrig något seriöst när jag väl höll på tidigare, men jag kände ett plötsligt sug efter att sy kläder till Hampus och kommande lillebror för ett tag sedan. 

Det allra första jag sydde när jag tog upp hobbyn var ett par trosor till mig själv (vilket jag visat bilder på i ett tidigare inlägg
Hur börjar man då? Jag läste ett gratis mönster där skaparen hade klippt isär ett par gamla trosor och ritat av alla delarna. Mönstret visade tydligt med bilder hur jag skulle sy ihop alla delar. 

Efterråt kände jag mig motiverad att göra fler plagg och gav mig på att sy en tröja till Hampus med ett mönster från So Sew Me som jag köpte för flera år sedan. 
Jag sydde tröjan i tyger som jag hade hemma sedan innan. Tröjan gjorde jag i storlek 104 så att den inte skulle bli för liten för snabbt! Däremot böev tröjan alldeles för stor så den måste ligga i garderoben och mogna fram till hösten så passar den säkert bättre. Tröjan gick fort att sy, var rolig och ja jag kände mig nöjd att den gick att få ihop, trots att det inte alls blev så vacker med avvikande färg på sytråd, sned och kort magficka m.m. 

Självförtroendet ökade och jag ville göra ännu mer! Precis som ett beroende där man bara söker efter nästa kick och lyckorus en gång till! Vad skulle jag ge mig på för något nästa gång?

Jag köpte ett gult och fint tyg med superhjälte tema! Det var rejält dyrt, 220 kr per meter, men jag kunde inte motstå att köpa det.
Jag ville sy ett par snygga baggybyxor till Hampus i det tyget. Jag köpte även mönster på dessa byxor:

Nackdelen var att det var ett mönster i PDF format och jag måste därför skriva ut mönstret vilket jag inte haft ork till än så länge. 
Dock kunde jag inte låta bli att klippa i det ljuvliga tyget och det blev därför en variant på samma tröja som jag sydde sist till Hampus. Jag vågade sedan att rita av en ljuvlig trikåklänning och försöka sy en likadan! 
Klänningen blev toppen! Det var dock svårt att göra mudd runt ärmhål och halsringning. Jag fick prova, spänna igen och till slut blev kantbanden bra.
Hampus blev också nöjd och ville gärna ha en likadan tröja som mamma hade klänning.
Halsringningen blev dock för lös så den hänger en del, men det är första tröjan jag sydde och den blev ändå bra! 
Jag älskar att vi kan matcha varandra! 
Efter alla dessa plagg som blev klara på max 4 dagar så gav jag mig på att sy ett par leggings 

Tyvärr blev de inte det minsta bra men vad gör det! Jag fick använt det sista på regnbågsbiten som fanns kvar.
Olika långa i benen, lite väl vida nertill och tyget låg på fel håll när jag klippte...

I väntan på ny inspiration efter bakslaget med leggingsen så lånade jag en bok på biblioteket som innehöll mönster på en snygg klänning. Det var ett perfekt mönster med tydliga instruktioner för mig som var helt okunnig. 
Det var tålamodsprövande, utmanande, tidskrävande och fantastiskt roligt! 

Helt färdig klänning! Långt ifrån optimal men den blev ändå fin! Kommer bli tjusig i ett tunnare linnetyg alternativt bomullstyg.

Efter klänningen så kände jag mig redo att ta nästa steg i min sömnadskunskap. Jag tänkte ge mig på en omlottbody och tänkte därför att jag skulle göra en på prov för att se hur den blev
Den blev faktiskt helt okej, lite sned vid öppningen vid benen, för få knappar , fel färg på sytråden och smal hals men annars blev den bra!
Jag gjorde en ny luvtröja till Hampus inför alla hjärtans dag. Tanken var att det skulle räcka till en matchande body till lillebror, men det blev för lite tyg kvar tyvärr. 
Jag gillar att jag valde den svarta mudden istället för den matchande röda. Då blev det en lite tuffare stil på tröjan.
Kallingar till Johan var ju också tvunget när jag har sytt matchande till oss. Roligt projekt och Johan gillade modellen som tur var!
Det har även blivit en ljuvlig regnbågsbody till lillebror! Jag hoppas bara att den passar! 
Jag försökte efter det bemästra att sy en pyjamas som jag ritat av en befintlig. 
Givetvis tog jag det tyg som jag tycker minst om och den blev ganska ful i färgkombinationen men modellen blev bra så den kommer det bli fler pyjamasar/heldress av! 
Jag försökte att piffa till den med ett litet hjärta i mudd men det blev inte särskilt läckert! 

Efter pyjamasen så insåg jag att jag har ganska snålt med tyger på mitt minimala lager. Jag funderade på vad jag skulle vilja göra mer och vad jag var sugen på. 
De små spillbitarna som blir över vid alla mina projekt har jag sparat om det inte är för små bitar. Jag sparar dem i en plastpåse och tog upp alla tygstycken. Jag bestämde mig för att klippa ut massor med rutor i 10×10 cm och sy en babyfilt av rutorna. Lapptäcke på ena sidan och enfärgad svarttrikå på baksidan. Jag kantade med svart trikå och så här fin blev filten när den blev klar. Jag strök den och den känns ljuvlig! Kul att göra den i trikå istället för klassiskt bomullstyg
Efter det här projektet som blev färdigt för 3 dagar sedan har jag inte gjort något mer. 
Jag kände mig bara tänd på inspiration men nu ikväll är jag sugen igen! 
Nackdelen är att det är en otroligt dyr hobby och jag måste sänka takten om jag ska ha tyg kvar att sy i! Jag kanske får göra mig en utmaning med hur mycket eller vad man kan göra med så lite tyg som möjligt! 

Kommentera här: