MASSAGE AV TARMAR, OBEFINTILIGT TÅLAMOD OCH SAMMANDRAGNINGAR

Hej på er! 
Dags för ännu ett inlägg som troligtvis kommer innehålla en hel del klagomål. Jag varnar därför dig som redan nu känner att det inte är något för dig att läsa då det lätt blir gnälligt och deppigt.

Att jag nu är gravid i vecka 18+2 är för mig helt otroligt. Halva graviditeten har snart gått och snart är lillasyskonet vi endast drömde om så nyss faktiskt här.
Jag har dragit många liknelser med min första graviditet och jämfört hela tiden. 
Det verkar som att illamåendet har blivit lite bättre nu med helgen, inte alls lika illamående som tidigare vilket verkar lovande.
Jag tänker dock fortsätta min medicinering mot illamående så länge som jag mår illa då jag verkligen inte vill gå tillbaka till att kräkas igen.

Med tanke på att kräkningarna är färre så har jag haft det mycket lättare att få i mig den näring jag behöver. Jag känner numera hunger inför måltider, inte enbart tvång och kväljningar. Jag ska dessuton träffa en dietist på fredag som ska tipsa mig om hur jag kan kolhydratsberika min kost och tänka framöver i min graviditet.

Värk är något jag har känt i bäckenet under föera veckors tid. Det har dessvärre eskalerat nu i veckan och smärta i framför allt höger höft har gjort att jag har svårt att ligga på den sidan, smärtar när jag går i trappor och promenerar raskt. Dessa smärtor sitter även stundtals i bäckenet och skinkorna vilket gör att jag misstänker att det är något som man tidigare kallade för "foglossning". Jag har därför tagit beslut om att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut nästa vecka för att få lite tips på övningar eller liknande för att förebygga smärtorna.

Sammandragningar eller "braxton hicks contractions" som det heter på engelska är när livmodern drar ihop sig och tränar inför förlossningen. Vanligtvis blir magen stenhård ett tag för att sedan slappna av igen. Det ska inte göra ont, men ni som följde mig genom mon första graviditet eller har läst inlägg om det vet att de sammandragningar jag hade graviditetens sista 8 veckor var HEMSKA! De gjorde så ont och ökade successivt hela tiden.
Denna graviditeten känner jag av sammandragningarna och visst känns det obehagligt och lite småont gör det men jag är rädd att dessa ska öka i både frekvens och styrka när jag börjar jobba på torsdag.
Förhoppningsvis är det bara inbillning och allt kommer lösa sig när jag väl är tillbaka igen! 

Mitt sista bekymmer gällande graviditeten just nu är (ursäkta mitt språkbruk) den förbaskade magen! Jag är i vanliga fall lite trög i magen men sköter den ändå regelbundet med fiberrik kost. Under graviditeten är det så klart vanligt att drabbas av just förstoppning vilket hände vid ett fåtal tillfällen förra graviditeten men hjälpte med att äta linfrö, kiwi, promenader och extra vätska.
Denna graviditeten har jag börjat äta mer mediciner. Bland annat äter jag järntabletter dagligen vilket ofta orsakar förstoppning alt. diarré. För min del har dessa järntabletter dessvärre gjort att min mage slagit helt bom stopp! Jag åt för flera veckor sedan 2 st järntabletter per dag pga låga järndepåer. Det funkade dock inte så brs eftersom magen trotsade emot så jag började ta 1 per dag för 4 veckor sedan. Det har dock inte förbättrat situationen alls! Jag har under de senaste 3 veckorna skött magen vid 2 tillfällen. Ena gpngen fick jag ut 3 pyttesmå harpluttar, andra gången fick jag ut 4-5 st. 
Då tänker ni säkert: MEN EMMA! Har hon inte tagit något för att få igång magen? Jo det går hon faktiskt. Hon har tagit laktulos vid flera tillfällen i kombination med paraffinolja. 
Idag fick jag nästan panik över att jag inte bajsat ordentligt på 1 månad! Jo jag sitter på toaletten och försöker trycka men inget kommer. Det känns inte ens som att det finns någon avföring i närheten av ändtarmen.
Jag har de senaste 2 dagarna försökt att massera magen för att hjälpa tarmarna manuellt att röra på sig. Ja jag har tagit i rejält när jag masserat! 
Jag fick lära mig på babymassage mot kolik att man skulle massera medurs och absolut inte motstå då det saktar in magens motorik (vet ej evidens på detta fakta). Detta är npgot jag har kommit ihåg och knöt näven och drog den hårt från min högra till vänstra sida.
Jag har de senaste 2 dagarna haft otroligt ont i magen, varit uppblåst spänd och inte velat att npgon ska vara i närheten av magen. 
Det har gjort mest ont på min högersida mellan revbensbågen och ned till äggstocken ungefär. Jag tänkte att det säkert beror på att avföringen stoppat högre upp i tarmen istället för i slutet av mag-tarmkanalen. 
Massagen hjälpte efter ca 5 min och jag fick en känsla av att jag nog skulle kunna bajsa. Jag tog ett microlax för att underlätta och det kom ut 5 små pluttar. Jag är dock överlycklig då det rör lite på sig och jag får fortsätta min skoningslösa behandling imorgon och hoppas då att det kommer igång rejält.

Kommentera här: