KRÄKERIA, FOGLOSSNING OCH DIETISTBESÖK

Hej allihopa! Nu kommer jag här med mina klaganden och uppdateringar om hur tufft det är för mig att vara gravid! Så klart är jag ytterst tacksam och försöker njuta varje stund jag kan av denna fantastiska och magiska tid. 

Dessvärre har jag lite svårt att njuta när jag under kvällen plötsligt får smygande illamående, varit låg i blodsocker större delen av dagen och bestämmer för att grunda med en rå morot innan jag äter något matigare till kvällsmat. 
Jag kan säga att rå morot i kombination med Marabou mjölkchoklad, supersalta S-märken, spaghetti med skinsksås och apelsinfestis inte blir en höjdare när magen plötsligt bestämmer sig för att kasta upp det igen. 
JAG VARNAR HÄRMED KÄNSLIGA LÄSARE OCH BER DEM ATT HOPPA ÖVER TILL NÄSTA STYCKE FÖR ATT SLIPPA LÄSA DETALJER.
Alltså kastas allt detta som jag ätit under 2 timmars tid till både middag och för att motverka mitt låga blodsocker upp. Det kommer med sådan kraft att jag inte hinner hålla gör näsan tillräckligt fort för ayt förebygga de små bitarna av morot samt spaghettistrån från att åka upp i näsan, få mig att sätta spyan i halsen och inse att jag kommer kräkas ner hela sovrumsgolvet. Som tur är fanns en tom hink/papperskorg ganska nära till hands att spy i. Det blev en riktig kaskad med tanke på de mängder jag stoppat i mig senaste timmarna. När jag äntligen tömt magsäcken helt och tvättar av mun, näsa och känner mig redo att gå in i sovrummet igen så tar jag er djupt andetag genom näsan varpå flertalet spaghettistrån håller på att åka ner i halsen och jag hostar hejdlöst av både upplevelsen, smaken och äcklas av alltihop. 

Jag kan därför säga att spaghetti, färdigstrimlad skinka i kombination med apelsinfestis och rå morot är bland det värsta som finns att kräkas upp. 

Nu är det dags att byta ämne och fokusera på annat än kräkningar. Jag har förutom idag och häromdagen inte kräkts på 2 veckor så det är faktiskt mycket bättre även om det fortfarande händer att jag mår illa. Anledningen till kränkningen ikväll tror jag var att magsäcken blev för full samt att det var en reaktion på att ha varit låg länge. 

Jag hann idag vila ca 1,5 timme från dess att jag lämnade H på förskolan tills jag skulle träffa fysioterapeuten/sjukgymnasten för mina bäcken/höftsmärtor. 
Han klämde, kände, undersökte, tittade och trodde precis som jag på foglossning och att det kom uteslutande från bäckenet, inte höfterna, även om smärtan hänger ihop.
Jag fick därför prova och fick med mig ett foglossningsbälte att använda för att "samla ihop" bäckenlederna och hålla dem någorlunda på samma plats/stilla.
När jag fick den på mig kändes det skönt med undantag att den satt ganska hårt runt nedersta delen av magen, vilket bebis inte uppskattade.
Bältet syns lite dåligt på bilden men sitter runt nedre delen av ländryggen ner mot rumpan, runt höfterna och håller bäckenet stadigt. Det sitter åt ganska så hårt och jag upplevde en del svårigheter när jag sitter ner och när jag tex kör bil. 
Jag får dock prova mig fram vilket son blir bäst och uppföljning om ca 2 veckor med sjukgymnast. Han uppmuntrade att jag sökt tidigt innan problemet blivit för långt gånget och svårt att åtgärda. 
Jag fick även rekommenderat att gå med i en grupp för gravida där de går igenom teori, ergonomi, träningsövningar, ger praktisk handledning, tips m.m. vilket jag funderar på att gå på.

Efter besöket hos sjukgymnasten så var det dags att åka till NÄL där jag fått en snabb tid pga återbud hos en dietist. 
Jag ville från början göra hur jag samtidigt som  jag mår illa och kräks kan optimera mitt näringsintag. Däremot har kränkningarna blivit bättre och egentligen behöver jag mest stöd i hur och vart jag ska hitta kolhydrater och energi i kosten för att möjliggöra viktuppgång . 
Jag har sedan vecka 13 gått ner nästan 8 kg så ca 1 kg/vecka, vilket vi ska förebygga vidare. 
Dietisten informerade om olika livsmedel och gav mig en folder för att jämföra mängd kolhydrater per dl/st/gram. 
Jag lärde mig bland annat att en skiva ljust rostas rostbröd och 1 skiva grovt fullkornsbröd innehåller samma mängd kolhydrater men att fullkornsbrädet är långsammare och snällare mot blodsockret jämfört med rostbrödet.
Jag fick en hel del ögonöppnare när jag var där och känner mig mer m8tiverad till mellanmål och enkla sätt att kolhydratsoptimera och hitta energin. 
Jag skulle dessutom hålla mer koll på min vikt än 1 gång per månad för att se att jag i alla fall håller vikten men absolut inte går ner fortsatt i vikt. Då behövs andra åtgärder.
Allt kändes fantastiskt och när jag gick därifrån kände jag mig glad och nöjd. Jag trodde inte det skulle ge så mycket som det faktiskt gjorde.
Jag skrev i mitt senaste inlägg om att jag troligtvis börjat komma in i den fas av graviditeten där insulinkänsligheten minskar, jag är mindre låg, blodsockret stiger snabbare av mindre mängd kolhydrater, kräver mer och mer insulin successivt osv. 
Jag höjde under gårdagen basalen då jag legat runt 7 i blodsocker större delen av dagen. Idag har jag dock märkt att jag är låg större delen av dagen trots att jag uteslutit insulin, äter ordentligt och inte spyr. 
Jag blir så förvirrad av den här konstiga sjukdomen som kallas diabetes
Dessa blå fyrkanter längst ner markerar insulinrillförseln till lunch, mellanmål och middag. Jag blev låg efter alla utom lunchen där jag också åt pasta, likt kvällsmat.
Ja ja nu har jag sänkt basalen igen så hoppas jag att det blir en bättre dag imorgon.
Natti natti på er!

Kommentera här: