RESULTAT OCH EVIG VÄNTAN

I måndags gjorde jag fostervattenprov då de misstänker att min bebis ev. kan ha någon kromosomavvikelse, då hans lårben är kortare än vad som är normalt för den graviditetsvecka jag är i. 
Provet var som jag skrev i måndags jobbigt att utföra, jag var dessutom nervös och spänd.
Resultatet på undersökningen delas upp i 2 analyser som tar olika lång tid att få svar på. Igår fick vi svar på om den lilla killen har kromosomavvikelse be 13, nr 18, nr 21 och en till som jag inte minns vilket nummer. Provet innebär att man tittar på antalet kromosomer i varje kromosompar så att det är totalt 46 kromosomer i 23 kromosompar. 

Svaret vi fick var att det var normalt antal kromosomer, dvs ingen av de vanligaste kromosomavvikelserna. Resterande provsvar kom idag och var tack och lov också normala. 
Vi har således gjort alla provtagningar och tester som går att göra för att utesluta kromosomfel. Om vi gått svaret att barnet haft en avvikelse hade vi velat avbryta graviditeten då både jag och Johan känner att vi inte hade orkat med ett barn med särskilda behov. En annan och den största avgörande faktorn är att vi inte vill utsätta Hampus för att hamna i skymundan till följd av lillebrors behov. 

Fördelen är att vi inte såg någon avvikelse och därmed utgår vi ifrån att allt är normalt men att pojken där inne i magen är lite kort om benen. Vem vet, det kanske jämnar ut sig om några veckor när vi gör nästa ultraljud. Det kan även vara så här utan att vi vet varför.

Känns skönt att vi slipper oroa oss för detta längre. Att vänta på provsvaren har varit bland det värsta av allt. All ovisshet, funderingar, etiska dilemman osv har gjort att jag haft svårt att känna mig glad senaste veckan.
Nu lättade dock oron avsevärt och det känns så skönt. Som att alla spänningar släpper och all trötthet kommer på en enda gång.
Det jobbiga är ju dock att alla kollegor undrar, familj och vänner likaså. Självklart känns det ljuvligt att ha så många som undrar hur man mår, hur det går med allt osv. Däremot känns det tufft att upprepa 20 ggr/dag att allt var normalt osv.