EN SHOPAHOLIC'S EKONOMI

Jag har sedan jag började jobba som sjuksköterska i januari för 3 år sedan haft ett konstigt, eller kanske inte konstigt men en märklig känsla av lycka när månadslönen kommer. Jag känner mig rik och drar mig för att betala räkningar då jag vet hur det kommer sluta. Jag vet redan innan de är betalda att jag inte kommer ha så mycket pengar kvar på mitt konto som jag önskade. Den känslan gör mig väldigt nedstämd, gör jag att jag känner mig hindrad i mitt dagliga liv. Jag kan troligtvis inte gå ut och äta den där middagen med kompisen eller gå ut och dricka vin. Jag kan inte åka till Leklandet för det räcker inte pengarna till
Självklart kan vi hitta på saker, vilket vi ofta gör de första två veckorna i månaden. 

Känslan av att jag är rik och har råd med massor av saker ger mig en konstig/märklig lycka i kroppen som jag inte vet varför. Troligtvis kommer denna känsla ifrån mina första 6 år tillsammans med Johan. Jag gick på gymnasiet när vi träffades, hade noll pengar. Levde på 1000 kr/månad men hade å andra sidan inga utgifter heller, mer än mobilen på 200kr (vi snackar 2009, precis när smartphone började komma. Johan hade en iPhone 3 vilket var super-fancy på den tiden!). Sedan dess hade jag aldrig någon stadig rejäl månadslön mer än 3 månader under sommaren när jag jobbade. Johan betalade väldigt mycket mer än mig vid den tiden och jag hade ständigt ett gnagande samvete inom mig att det här ska jag klara själv, jag kände mig dum och beroende av honom. 

När jag väl fick min första riktiga månadslön på mitt tillsvidareanställda jobb så rullade en ganska stor summa pengar in på kontot och jag kunde inte alls hantera dessa numera ganska stora summor. Jag köpte på mig massor av saker som gav mig tillfällig lycka och köpte sedan mer och mer. Det slutade ofta med att pengarna var slut veckan efter lönen kommit in på kontot och inga pengar fanns så kvar till mat/nöjen/kläder m.m. Eller så kom det en räkning som påminnelse att den gamla missat att betalats. Så där stod jag med skägget i brevlådan och Johan fick betala maten och ev. räkningen som kom när pengarna var slut.

Under de 3 år som jag varit färdig sjuksköterska har jag fått lära mig själv på egen hand att hantera pengarna och hitta strategier för hur jag ska klara av månaden rent ekonomiskt. Jag har varit på banken flera gånger för rådgivning och stöttning. 
Det svåra tror jag beror på att man inte förstår hur mycket pengar det finns på ett bankkort eller konto. Hade du haft fysiska pengar i handen så inbillar jag mig att det skulle vara lättare att leva sparsamt och mer ekonomiskt. 

Jag och Johan sparar nu extra pengar varje månad för framtida renovering hemma.
Vi vill bygga om ett rum, tapetsera och lägga nytt golv i ett annat och tapetsera ett tredje rum. För att kunna göra det så behövs så klart pengar. Det är dessutom svårt att låta dessa pengar ligga på ett öppet konto där man ständigt kan gå in och flytta dem med två knapptryckningar.

Mina bästa knep för att få ihop ekonomin är:
  • Minska antalet impulsköp! Om du liksom jag ligger och slösurfar och helt plötsligt kommer in på t.ex. jollyroom eller annan sida där man kan spendera otaliga timmar för att kolla deras utbud och lägga i den oändligt långa varukorgen. När man som jag spenderat 3 timmar och allt batteri i mobilen och känner sig nöjd; stäng webbläsaren, alternativt gå in på en annan sida och gör samma sak utan att genomföra köpet
  • Uttrycket "försök att tänka: behöver jag verkligen den/det här?" Har aldrig fungerat för mig, jag kan inte förmå min hjärna att tänka tanken. Lyckas jag såg känslan av begär så stort att jag slår till ändå och tänker "men jag är ju värd detta, det löser sig!". Det jag istället för är att tänka så gör är att inte utsätta mig för frestelsen. T.ex: går du förbi hemmakväll vill jag oftast gå in och köpa godis oavsett om jag är sugen eller inte. Om jag däremot tar en omväg och går runt så slipper jag spendera den där 100-lappen på godis.
  • Försöker be Johan att handla matvaror för att inte komma från affären med allt utom det som jag gick dit för att köpa.
Hoppas nu att ekonomin håller sig stadig trots många stora utgifter framöver 😊