EN KVÄLL PÅ JOBBET

Idag när jag kom till jobbet (idag jobbade jag kväll på avdelningen) så var jag inställd på att ta hand om "mina" öron-, näsa-, halspatienter. Jag blev dock överraskad när jag läste i pärmen där det fördelas vem som ska vara på vilken sida: jag skulle vara något som kallas för "ute-sköterska". 
Arbetsuppgifter när man är ute är i huvudsak att ge alla intravenösa injektioner och infusioner. Utöver det så är man behjälplig med att ta blodprover, sätta nya infarter (pvk), svåra i telefon, hjälpa usk vid behov, smärtlindra patienter, ge medicon mot illamående, fylla på läkemedelsrum, fylla på stickvagnar m.m. listan kan göras lång och är helt olika från gång till gång. 

Ibland är det många patienter som behöver få allt sitt näringsbehov via dropp och då får de ett speciellt näringsdropp. Ibland är det många sådana och nästan ingen antibiotika. Vissa gånger sätter man nya infarter på alla patienter och ibland sticker man inte en enda patient på hela passet. 
Nu för tiden jobbar jag ofta i klänning, ibland vit och ibland blå. Nackdelen med vit klänning är att underkläderna syns igenom som bara den, vilket jag aldrig tänker på när jag går upp och klär på mig. Jag äger dessutom endast ett fåtal vita trosor och de används endast när jag har vita mer eller mindre "genomskinliga" vita kläder. Idag såg jag ut som ovan! Färgglada stödstrumpor, namnskylt och klocka! Min fina öron, näsa, hals brosch är det finaste jag har då min ssk-brosch från Linnéuniversitetet tyvärr ligger på tvätteriet i Alingsås då den åkt med i mina smutsiga kläder någon gång. 
Detta är en gammal men intressant bild, eftersom man som sjuksköterska spenderar en hel del tid i telefon. Det samordnas med kommuner, kuratorer, dietister, sjukgymnaster, läkare, anhöriga pch koordinatorer. Det är massor att hålla reda på.
Här är en bild från en dag på Öronmottagningen när jag hade introduktion och fick följa med och titta på mottagningsoperationer borta på operation. Så klart är man grönklädd på operation och kag matchade med mina färgglada arbetsredskap!

Idag var det många patienter som skulle ha antibiotika och jag fick höra ett för mig nytt uttryck som jag tror endast är kul om man jobbar inom vården: "husets vin = tazosin" 
Jag blandade alla dessa på bilden, gav med hjälp av mina kollegor dessa och sedan förberedde jag nästa laddning inför nattens antibiotikadoser. Det är så viktigt att hjälpa varandra med det vi kan för att underlätta och förbättra arbetsmiljön. Jag städade, fyllde på material och var ständigt på språng. 
Jag hjälpte till att dela middag och oj vilken utmaning! Svårt att veta vad som är passerat, vad som är flytande, allmänkost post-op kost och energiberikad kost. Men alla fick mat som ville ha det, kollegor och patienter skojade och stämnimgem på avdelningen var mer än trevlig. Jag kände att jag trivdes så himla bra ikväll.
Jag uppskattar när jag får tid att prata med patienterna, lär känna de öite mer djupgående, när man kan skoja och slratta tillsammans i deras jobbiga situation tillsammans med familj eller vänner.

När jag gick hem kände jag dock hur trött jag var i fötterna, hur svullen jag är om underbenen, ont i bäcken och nedre delen av ryggen. Men det är klart, går man 14 000 steg på en dag så får man kanske lite ont i fötterna och får stå ut med mindre krämpor. Jag har ju trots hållt gått 12 km på hela dagen.
Snart börjar det dessutom bli omöjligt att dölja min graviditet. Jag kan knappt få på mig mina vanliga kläder, framför allt inte jeans! Dessa mjuka byxor sitter också tight men jag försöker använda mina vanliga kläder fram tills jag vet på ultraljudet om jag är gravid eller om jag fått missfall.
Jag har dock kännt mig geavid hela dagen, illamående framför allt när jag inte ätit på länge, svullen/uppblåst, gasig i magen och smärta i bäckenet (vilket jag misstänker är fogarna som mjuknar).
Jag gjorde denna bild för att jämföra hur min mage såg ut i vecka 2+2 när jag precis upptäckt graviditeten och tog första bilden på magen, och andra bilden är idag i vecka 5+6
Det är inte mycket men lite här magen faktiskt vuxit! Eftersom kläderna som inte satt tight för några veckor sedan numera sitter åt och är obekväma så kan jag inte mer än tro att jag faktiskt är gravid! 
Jag vill som jag skrivit tidigare unte hoopas för mycket med tanke på att jag har fortsätta blödningar men jag håller alla tummar jag kan för att allt ska gå vägen! Nu är det vara söndag, måndag, tisdag och sedan lite lite av onsdagen kvar så får vi veta! Behöver jag säga att jag väntar och längtar?