MISSTÄNKT HAVANDESKAPSFÖRGIFTNING

Sista veckan på graviditeten, nu är det upplopp och de brukar alltid vara lugna och sansade innan målgång, eller inte alls.... Publiken hejar frenetiskt och deltagarna i loppet kämpar på med den sista energin de har, tänker att snart är det över, äntligen är målet nära. Jag kan säga att mitt lopp är ungefär så här men med den lilla detaljen att jag snubblar på mina skosnören och faller handlöst flera gånger innan målgången. 


I måndags var jag på specialistmödravården för kontroll av blodtryck. Blodtrycket hade stigit ytterligare lite sedan i lördags trots att jag satt 15 minuter i väntrummet innan provtagning. Detta ledde till en läkatundersökning. Läkaren kollade min anamnes, hur jag mått sista dagarna och gjorde sedan en undersökning. Hon klämde en del på magen som var lite öm på höger sida. Magen var även ganska spänd och hård vilket hon reagerade över. Ultraljud gjordes för att kontrollera över det spända och hårda, inget konstigt. Fostervattenmängden var ungefär samma som vid senaste ultraljud. Läkaren kontrollerade reflexer (oklart varför) och noterade svullnad på båda fötter/anklar. Blodprover och urinprov togs för att se om det är havandeskapsförgiftning. Tydligen har man en ökad risk för detta om man är diabetiker. Blodproverna såg dock bra ut ev. någon lättare form av havandeskapsförgiftning. Jag ombads ringa igen om jag skulle må sämre. Jag tyckte att det svaret var lite luddigt och frågade vad det innebar. Om jag skulle få mer huvudvärk som inte hjälpte med alvedon, synpåverkan flimmer ellee dimsyn, ont i magen eller liknande. Jag tackade för mig och åkte hem igen.

Gårdagen kände jag mig mest trött och hängig. Jag fick ingenting gjort och låg i soffan hela dagen. Kände mig dock inte så pass påverkad att jag behövde ringa in.
Jag vaknade imorses och kände en överväldigande trötthet och en känsla av att vara tung i huvudet, som att huvudet är fullt i bomull precis som när man är förkyld. Kände mig allmänt sjuk på något sätt. Huvudvärk har jag också och det kan inte bero på vätskebrist eller liknande. Jag mådde ganska illa när jag vaknade men det har lättat lite nu. Magen är spänd, hård och känns öm. Johan tyckte därför att jag skulle ringa in igen, vilket jag först var tveksam till men sedan ändå gjorde. De tyckte att jag skulle komma in på en ny kontroll och ta nytt blodtryck, nya prover, ny ctg. Jag var inte alls sugen på det idag men vad ska man göra. Jag har aldrig besökt sjukvården så mycket som jag gjort senaste tiden. Känner mig så himla svag, vek och ynklig. Tur att graviditeten snart är över för den har inte varit mycket att glädjas över. 45 timmar är det kvar tills vi ska infinna oss på förlossningen och starta igång så att bebis kommer ut. De timmarna borde gå fort! Om det inte händer något på dagens kontroll vill säga, men det kommer väl visa samma som måndagens kontroller/prover kan jag tänka mig.