GRAVIDITET OCH DIABETES

Ja alltså det där med grviditet. Jag är just nu i den perioden i mitt liv att jag snart är färdig med min utbildning (15 januari), vi har ett nytt boende på gång, nytt jobb på gång och jag har det senaste året haft en obeskrivlig längtan efter barn. Jag har dock alltid fått höra att graviditet vid diabetes inte är det lättaste. Jag har diskuterat med min diabetessjuksköterska och frågat lite allmänt vad jag kan tänka på och hur en graviditet kan se ut för en diabetiker. 
 
Det första hon berättade var att det var otroligt viktigt med noggranna blodsockerkontroller. Helst ska en graviditet planeras och HbA1c ligga bra redan innan graviditeten påbörjas. De första tre månaderna är otroligt viktiga eftersom fostret under dessa veckor utvecklar sina organ. Det är även under de tre första månaderna som saker kan gå fel. Vid för höga glukosvärden under dessa tre månader kan risken för missbildningar ök vilket  oftast ger skador som gör det omöjligt för fostret att överleva. De höga glukosvärdena hos mamman leder även till att fostret kan få en onormal tillväxt och bli för stora vilket kan leda till att förlossningen sker tidigare än planerat.
 
Enligt den information jag har hittat i en folder som getts ut av diabetesförbundet som heter "diabetes och graviditet" så följs mammor med diabetes upp via specialistmödravården där man följs varje eller varannan vecka under hela graviditeten. Ett samarbete mellan diabetessköterska, diabetesläkare, specialistmödravården och förlossningsläkare bör påbörjas för att alla ska en bra inblick i vad som sker under graviditeten och för att vara så förberedd som möjligt.
 
 
När jag läste om allt detta och i samma tidskrift fick förklarat hur blodsockret skall ligga under hela graviditeten börade jag nästan gråta. Blodsockervärden över 6,5 klassas som för högt och det bästa är att ligga mellan 4,0 och 5,5. För mig kommer detta vara nästan omöjligt att genomföra oavsett vad jag gör. Jag har aldrig haft så bra blodsocker eller HbA1c. Senaste gången jag låg med HbA1c under 6,5 var i början av 2000-talet. Det har varit otroligt svårt att kontrollera. Oavsett hur mycket viljestyrka jag har känns det omöjligt redan innan jag har börjat. Johan har försökt att peppa mig med att vi helt enkelt måste ställa om vår livsstil för att komma ner i dessa värden och jag tror att han har helt rätt.
Jag märker själv att jag ligger bättre i blodsocker om jag helt utesluter socker och äter lågkolhydrat kost. Vi ska efter helgen försöka formulera någon form av plan inför hur vi ska gå tillväga med detta för att graviditeten ska bli så bra som möjligt.
 
Jag tar min examen 15 januari 2016 och i februari planerar vi att flytta från småland upp mot göteborgstrakten. Väl där vill jag gärna jobba i några månader innan jag blir tvungen att ta ut mammaledighet. Detta betyder att jag "borde" kunna bli gravid i november/december. Johan vill gärna inte att jag ska bli gravid innan vi vet hur det blir med bostad och jobb. Först när vi vet att någon av oss har ett jobb ska vi försöka är det sagt. Givetvis styr diabetesen också när jag kan bli gravid eftersom jag måste gå in med bra HbA1c.
 
Vi får väl se vart vi hamnar tillslut men jag tror att en långsiktig lösning kan vara som jag tidigare näämnt att utesluta socker, äta lågkolhydratkost samt att motionera mera. Det finns bara positiv saker med motionen för min del. Problemet är dock att jag inte har varken motivationen eller orken till att klara av det själv och Johan är väl inte den bästa på att peppa även om han försöker mer än mycket. Vi får helt enkelt avvakta och se tills vi hittar en hållbar lösning.