DEN ÖVERBELASTADE HJÄRNAN

Oj tänker ni säkert när ni läser rubriken, vad har hon nu hittat på? Överdriver hon som vanligt? Försöker skriva nåt käckt som bara låter klyschigt eller inte alls är intressant. Vem läser egentligen min blogg? Ingen kan väl vara intresserad eller bli hjälpt av det löjliga liv jag lever? Är jag överanalytisk nu, det är jag säkert, men varför är inte det accepterat? Kan man inte få vara lite över gränsen oavsett känsloläge eller oavsett vilka tankar man än känner.

När jag blir trött (både fysiskt och psykist) så blir jag extremt känslig, jag går in i självkritikens träsk och kommer inte därifrån på ett bra tag. Jag har dock med åren kärt mig att bli mer accepterande och tillåtande vad gäller detta. Jag försöker tänka att "okej nu har jag en riktigt dålig dag, jag är trött och överanalysera det mesta. Men oavsett det så det okej, du är okej." 
Visst låter det lätt? Ja jag håller med! Men hur gör man då? Jaaa inte vet jag, man får först försöka bli medveten om hur det är för en själv: vad har jag för mönster och tendenser? Hur...? Vart....? När...? ....Blir det på ett visst sätt och varför? Är det konstigt? Troligtvis inte men bara genom att bli medveten kan den stora förändringen ske.

Nu känner jag att mina ord flyter iväg och jag tappar fokus på vad det egentligen var jag skulle skriva om. 
Jo.... sist jag skrev om min mindfulness så pratade jag om att vi skulle prata om energi och balans. Vi människor har em tendens att bara köra på i dagens samhälle. Vi pratade om att det ständigt ska hända saker, den ständiga uppkopplingen och vad skärmar gör med oss och vårt beteende. För tro det eller ej, det gör dem faktiskt. När vi får en like på en bild eller en ny kommentar så får vi en liten frisättning av transmittorsubstansen dopamin. Men vad har då dopamin för funktion tänker ni? Se bilden nedan för en kort förklaring 

Som sagt finns det många effekter men just första meningen sammanfattar det hela bra. 
Om man ser till hur mycket energi som krävs för olika delar under en dag så är det väldigt individuellt. Det som tar mycket energi för mig, som tex. storstädning, ta hand om tvätt eller lägga Hampus för natten, kanske inte alls upplevs på samma sätt för npgon annan. 
Det kan dessutom påverkas av många faktorer. Jag kanske har sovit riktigt bra, haft en lugn föregående dag och därför inte upplever det jobbigt att vika tvätt medans det vissa dagar tar all kraft.

Förra veckans mindfulness kurs fick vi ett litet schema som egentligen används av personer som lider av MI dvs hjärntrötthet. Den visade på att kroppen behöver återhämtning efter att ha blivit av med energi. Tex så kanske en person som lider av MI orkar gå ut med soporna och det tar massor av energi. Därefter måste de vila från intryck. 
Principen är densamma för övriga som inte har MI men där kroppen tål lite längre tid av energikrävande aktivitet innan den behöver vila. Som hemuppgift skulle deltagarna på mindfulness kursen fylla i detta schema en vecka för att tydliggöra hur energin och balansen är i just ens egen tillvaro. Det var en smärre chock att se hur extremt lite vila jag har i mitt liv! 
Med vila menas dessutom inte att ligga i soffan och titta på tv. Att vila = grön färg, är att inte göra något alls, låta hjärnan vila från intryck alternativt meditera. 
Blå = Sömn 
Grön = Aktiv vila
Gul = Lågintensiv aktivitet
Röd = Mycket energi

Ni får gärna tolka själva men så här ser min senaste vecka ut. Väldigt färgglad men alldeles för mycket rött och orange. Den orangea färgen har jag lagt till själv eftersom den inte räknas som lågintensiv men ändå inte så krävande som den röda.och ålet är att det ska vara någorlunda balans mellan färgerna. Det är en ögonöppnare om inte annat. Jag kan t.ex titta på gårdagen som inte innehlll något grönt och minimalt med gult. Det ska vara mer gult oxj grönt än vad det är rött om inte annat.

När jag kom hem idag så kände jag mig helt slut i kroppen, fysiskt. Jag hade ont i fötterna pga att jag gått mycket under dagen. Jag hade dessutom huvudvärk pga druckit för lite vatten. Jag kände mig lite trött men körde det gamla vanliga, bet ihop och kämpade på ändå. När middag ätits upp, disk plockats undan, barnet var ombytt till pyjamas och sov gott i sängen så tänkte jag att åh så skönt, nu ska jag lägga mig riktigt gött i soffan och VILA. Jag blev dock sötsugen och började baka chokladbollar, kaffesugen och kokade kaffe, gick ut med soporna, rensade kattlådor och tog fram allt jag skulle ha från kyl och skafferi.
Nackdelen är att jag inte alls kan sålla när jag haft en dag med så mycket intryck. Hjärnan är så överbelastad med allt att den redan checkat ut trots att dagen inte är slut ännu.
Jag tog därför mitt kaffe, ett stort glas led bubbelvatten, tacoschips och chokladbollar in till vardagsrummet. Väl där satte jag på tv:n för att kika på person break. Jag hämtade tuschpennor för att fylla i schemat och hämtade min veckotidning som kom idag. Samtidigt som jag ville göra d3t så vill jag samtidigt blogga vidare, kolla Instagram och spela mitt beroendeframkallande mobilspel.
Förstår ni att min hjärna är överbelastad med intryck och impulser? Dags för en förändring säger jag!!!!

Kommentera här: