MEDICINSKÅP ALA BARNVERSIONEN

När jag var gravid med hampus var jag smått hysterisk över alla  saker som skulle köpas och allt som en bebis "behöver". 
Grejen är att det låg en hel del förväntningar i projektet att skaffa alla dessa "nödvändigheter". 
Det en bebis som är nyfödd behöver är sin/sina föräldrars närhet, mat (amning eller ersättning), blöjor och kläder. Visst underlättar det om man har ett skötbord, en badbalja och spjälsäng men det går absolut bra utan det också. 
Jag införskaffade därför MASSOR med grejer som jag i efterhand kan undra över varför vi köpte eller lade så himla mycket pengar på.
till exempel så köpte vi liggdelen till Hampus barnvagn helt ny för 1900kr inräknat var även 30% rabatt. Hampus hatade vagnen och låg i den max 30 gånger innan han gallskrek! 
Spjälsängen köpte Johans mamma och pappa på IKEA helt ny för flera tusen. I den sängen var han också max 30 gånger innan vi gav upp. 
Dessutom såg jag att massor av saker behövdes till barnvården, salva till röda rumpor, mjukgörande, oljor, våtservetter, blöjor, termometer, Alvedon, Ipren, koksalt till näsan, näsdroppar och gud vet allt! 
Jag ska med denna bild försöka illustrera hur mitt MEDICINSKÅP med barnprodukter ser ut, försöka bena ut vad som varit/är bra att ha och vad man kan hoppa över.
 Okej vi börjar uppifrån från vänster och jag tar det i punktform: 
☆ Acetysalicylsyra-vaselin, en fet salva som man lägger på barnets huvud för att mjuka upp skrov (torra hudflagor) som finns i hårbotten. Den här absolut varit bra, luktar väldigt illa och blir kletigt som attan! Kan man klara sig utan så är det toppen, det är inget man behöver innan barnet är född dock! 

☆ Alvedon supp: Denna fantastiska medicin som hjälper till med feber och förkylningar. Den är guld värd att ha hemma innan barnet är född för du kommer garanterat att få användning för den förr eller senare. Kan ges till nyfödd och upp till vuxen, se viktrekomendation på baksidan. 60 kg är lägsta dos och den är perfekt första året! Fördelen är att den fungerar bra även om barnet kräks. Nackdelen är att de kan bajsa ut suppen rätt snabbt efter att den är given och man blir osäker på hur mycket de faktiskt fått i sig. Den är bra både mot feber och när man inte riktigt vet vad som är fel mer än att de är kinkiga. 

☆ Bisolvon jordgubb: hostmedicin mot slemhosta. Tveksamt om den faktiskt har effekt, användes här hemma vid 2 tillfällen när Hampus hade rejält med slemhosta vid en förkylning. Rekommenderas inte eftersom effekten inte märktes av trots rätt dosering enligt förpackningen.

☆ Nezeril näsdroppar i engångspipett: Ett måste i en småbarnsfamilj! Kan ges tidigt, minns ej ålder men vi gav det tidigare än det rekommenderades efter kontakt med bvc. Enligt min bvc ssk så kan man blanda en pipett nezeril med en pipett koksalt/NaCl. Toppen att ha hemma innan barnet är fött för snuvan kommer plötsligt och oberäknelig nattetid.

☆ Resulax: samma som microlax fast snällare för barns magar. Detta är en receptbelagd medicin som Hampus fick utskriven när han hade svårt att bajsa som nyfödd. Vi visste inte att han blev hård i magen av mjölkprotein så innan vi upptäckte det så fick han Resulax dagligen i nästan 2 månader.

☆ MAM dentalcream- lindrande svalkande gel att lägga på tandköttet vid tandsprickning. Enligt mig helt värdelös produkt. Endast skapad för att folk ska köpa fler onödiga produkter. Ingen effekt alls, kletig, svårt att få att fästa i barnets mun, krånglig tub. Nä köp inte denna produkt! 

☆Massageolja - denna olja är en mandelolja som jag fick när jag gick babymassage kurs under hösten när Hampus var ynka halvåret. Ljuvlig olja som mjukgör huden men inte ligger kvar som en hinna.

☆ Nezeril/Otrivin/Teppix nässpray, samma variant som näsdroppar men svårare att ge. Rekommenderas ej till barn under 1 år så köp inte tidigare. Går lättare att ge nässpray nu när Hampus är 2 år och förstår mer varför och vad som händer. Rekomenderas varmt.

☆ alvedon-supp, som tidigare nämnt men med mindre styrka än de rosa. Detta är minsta styrkan 60mg.

☆ Ipren-supp, perfekt mot feber, den kan ges från 6 månaders ålder, perfekt att varva med Alvedon var 3:e timme. Effekten håller i länge, mycket mer än 6 timmar, snarare 8-10 timmar. Tar bort feber bättre än Alvedon. Perfekt att ge efter vaccination! Rekommenderas starkt! 

☆ Koksalt/NaCl näspipett-perfekt att skölja bevisats näsor med. Koksaltet löser upp snöret och gör att det lättare rinner ner eller sugs ut med nässug. Kan ges från första stund och finns ingen begränsning för hur mycket som kan ges på en gång. Perfekt att ha hemma innan bebis kommer. Kan sköljas även i ögon eller liknande också. Skönt även för vuxna att skölja näsan med koksalt.

☆ D-vitamindroppar, dessa delar vårt BVC ut gratis så att alla barn under 2 år ska ta det dagligen. Köp därför inte egna innan bebis kommer. Känns lite meningslöst att ge det så länge dock, barnen är ändå ute i solen och dagsljuset ändå även om huden inte exponeras direkt.

☆ Semper magdroppar: innehåller bakterieämnen och liknande för att främja tarmfloran. Dessa droppar sägs vara väldigt bra enligt vissa medan andra tycker att de inte funkar alls. Jag tillhör den sistnämnda gruppen då det inte blev någon skillnad alls när vi gav dessa droppar. Så rekommenderar de inte alls men säger att det finns dem som säger att deras barn har mer magont när de inte får dropparna.

☆ åksjukearmband, då hampus inte verkar må illa i bilen eller bli åksjuk så har jag inte provat dem på honom, jag provade dem på mig själv när jag var gravid och tyckte inte det fungerade alls. De skulle trycka på somliga punkter genom akupunktur för att lindra illamående men inte att det funkade. Jag fick bara ont i handleden efter trycket! 

☆ Windy pysventil, perfekt för att hjälpa små barn att få ut fisar. Perfekt om de verkar oroliga och har magknip. Kan även hjälpa att trigga igång tömning av tarmen vilket är Ett stort plus. Vet dock inte om det är så himla nödvändigt att ha dem innan bebis dock. Tveksamt ändå....

☆ Semper vätskeersättning, perfekt att alltid ha hemma för rätt vad det är så kommer den hemska magsjukan på besök, gärna kvälls- och nattetid vilket underlättas av att ha ersättning hemma att ge med en gång. Helt klart rekommenderat och gärna innan bebis ankomst.

☆ Bepanthen/Inityol/zinksalva, perfekt för röda rumpor, irritation skav och värmeutslag. Ger en skyddande hinna och hjälper till att lindra besvären. Ett måste i barnets apotek. Perfekt att ha på skötbordet. Se till att köpa innan bebis ankomst.

☆Febertermometer för örat. Perfekt då rektaltermometer är svårt så fort barnet kan vända sig på skötbordet och inte medverkar. Rektaltempen är dock mer noggrann än örontempen faktiskt. Perfekt att kunna byta örontratt mellan varandra. En termometer äf ett mpst i varje hem oavsett om barn finns med eller ej! Dyr i inköpspris men håller länge! 

Kommentera här: