Q&A OM FÖRÄLDRASKAP MED EMMA OCH JOHAN

Okej det är så här. Jag använde appen preglife när jag var gravid med Hampus och i den appen så kunde man följa barnets utveckling i magen vecka för vecka men även efter förlossningen. Jag läste av en slump denna information för ett par dagar sedan och tänkte att jag skulle göra en liten kul Q&A med mig och Johan ihop om våra förväntningar stämde överens med hur vi ville vara som föräldrar innan vi fick barn vs. hur det faktiskt blev. Jag hoppas det blir rolig läsning då vi tänker så himla olika och jag tänker att jag skriver ner våra tankar på samma sätt som vi pratade om frågorna. Bifogar en skärmdump för att ni ska få se inlägget från preglife som inspirerat mig till denna härliga Q&A.
Hur ville vi vara som föräldrar när vi var gravida?
J: Jag minns inte riktigt om vi hade några tankar kring hur vi ville vara.
E: Jo det hade vi väl men vi pratade mycket om att vara nära, finnas till hands och framför allt du talade mycket om vikten av en trygg anknytning till barnet i magen.
J: Ja just det ja! 

Hur blev det egentligen, beskriv med 3 ord?
J: Svårt att beskriva med bara 3 ord...
E: Men beskriv med egna ord då?
J: Nej men kaos, krävande och roligt.
E: snyggt! Jag hade nog också sagt kaos med tanke på min depression, sjukskrivning och omställningen till att bli förälder. Jag vill även beskriva oss som Good enough. Det blev rörigt och kaos emellanåt men vi är Good enough ändå!

Vad har varit bra de senaste 2 åren?
J: jag har lite svårt att förstå frågan.. 
E: men... *suck* vad har varit bra sedan vi blivit föräldrar?

J: Vi har fått lära känna varandra bättre som par, kommit närmare varandra och varit med om utmaningar tillsammans vilket har stärkt oss som par. 
E:  Ja jag håller verkligen med! Vi har lärt oss massor av nytt de här åren. Det känns härligt att få se Hampus personlighet formas och träda fram. 

Vad har varit mest utmanande sedan vi blev föräldrar?
E: Att inse att jag har begränsningar. Jag orkar enbart en viss mängd stress, sömnbrist, ansvar, hushållsarbete osv. Att inse när orken är slut att jag faktiskt måste prioritera i min vardag har varit väldigt svårt. Jag har dock tränat upp mig väldigt bra, så nu ber jag om hjälp när det behövs. Jag kämpar dessutom med att inte få dåligt samvete när jag ber om det.
J: Det som varit mest jobbigt för mig är att Emma blev sjuk i sin depression, det krävde mycket av mig. 
Att anpassa sig för någon annans sömn när man redan har stora besvär med sömnen  sedan innan har ocksp varit tufft. 
Att hitta på nya saker tillsammans med Hampus för att han ska få stimulans och känna meningsfullhet är ytterligare en sak som jag tycker varit utmanande.
Är vi de föräldrar vi trodde vi skulle vara?
E: nej, långt ifrån. Jag tänkte att jag skulle försöka vara lugn och mindre hetsig, vilket jag har väldigt svårt för. Jag trodde nog att jag skulle ha bättre tålamod än vad jag har.
J: nej, för att Hampus inte överensstämmer med mina förväntningar och förutfattade meningar som jag hade innan graviditeten, därför måste man anpassa sig efter det, vilket vi båda tydligt så att vi inte skulle göra.
E: Ja framför allt var det jag som inte ville att vi skulle låta oss bli störda utav bebisen i magen utan göra det vi ville i livet oavsett om Hampus kunde följa med eller ej.

Har vi upptäckt nya sidor av varandra och i så fall vad?
E: ja jag har upptäckt att jag själv inte har något stort tålamod och att Johan är mycket mer tålmodig, förklarar och är sansad. Själv hetsar jag ofta upp mig lite för lätt.
J: Ja vi har lärt oss massa nytt om varann men jag kommer inte på något specifikt i nuläget...

Är vi nöjda eller skulle vi vilja ändra något i vårt föräldraskap?
J: känner mig nöjd, annars hade jag ändrat mig. Så klart finns det alltid saker att förändra eller förbättra.
E: Ja, jag kan inte annat än att hålla med! 

Vad vill vi förbättra?
J: Vi skulle behöva bli bättre på struktur i vardagen, tex planering med måltider, aktiviteter m.m. då vi ofta är lite väl spontana.
E: öva upp mitt tålamod som stundtals är alldeles för kort och att öva på att vara närvarande i det jag gör. Att inte alltid behöva någon typ av stimulans

Vilka tips har vi till andra nyblivna föräldrar eller gravida?
E: Gå på magkänsla och bry dig inte om hur andra tycker, tänker eller gör, det kan stressa upp dig/er för mycket.
J: Ta det lugnt, man lär sig allt eftersom och be om hjälp! 

Hur är den perfekta föräldern för oss?
E: En bra förälder är närvarande med sitt barn, är med när det leker, glr kul saker tillsammans och engagerar barnet i sin vardag. Ett barn kommer inte komma ihåg ett välstädat hem, fina saker, eller ordning och reda. Det värdesätter att du tillbringar tid tillsammans med det.
J: Närvarande och möjliggörande, d.v.s förbättra barnets möjligheter i skolan, hemma m.m.). Curlande.


Kommentera här: