TIPS PÅ SOMMARAKTIVITETER FÖR SMÅBARNSFAMILJER

Inför varje sommar brukar alltid mina kollegor fråga om vi har några planer inför semestern vilket vi för det mesta inte har. 
Det är svårt att planera och veta hur det kommer bli när man väl är ledig. Dessutom är inte budgeten den bästa denna sommaren då jag haft många utgifter under våren.

En utmaning de senaste somrar har dock varit att försöka hitta stimulerande aktiviteter för både mig själv men även för Hampus. 
Att bara vara hemma hela dagarna och ta det som det kommer är väldigt stressande för mig. Dels för att jag är rastlös som människa och för att Hampus inte mår bra utan stimulans. Läggningen tar oftast 2-3 gånger så lång tid som vanligt, han är gnällig och rastlös. Det har dock blivit bättre nu när han blivit större och nu under sommaren har han börjat leka korta stunder för sig själv, vilket är otroligt skönt för oss.

Ibland känner jag hopplöshet de dagar som vi inte lyckas träffa någon eller göra något speciellt. Detta i sin tur gör att jag får bli kreativ och försöka hitta på små simpla aktiviteter som inte kostar så mycket.

Här kommer mina bästa tips på aktiviteter som passar småbarnsfamiljer:

  1. ÅK PÅ UTFLYKT MED PICKNICK ELLER GRILLA KORV - Detta är nog mitt bästa tips! Packa med valfritt ätbart. Mackor fungerar lika bra som goda wraps, korv med bröd, fruktsallad eller liknande. Det bästa är mat som inte kladdar och sölar(om det ej finns möjlighet att tvätta av sig). Det behöver inte vara så avancerat eller invecklat. Barn gillar det enkla. Åk till en utkiksplats, naturreservat, en fin sjö, havet, valfri skog eller dunge. Barnen kan leka fritt och utforska utan att de river hela stället. Briljant och väldigt billigt och enkelt att variera.
  2. INKLUDERA BARNET I DINA VARDAGLIGA SYSSLOR - Hampus älskar när han får följa med, vara delaktig och hjälpa till. Vi har testat en hel del i flyttlådor som stått på vinden och Hampus har gladeligen hjälpt till att sortera, slänga, åka till återvinningscentralen m.m. Det behöver som sagt inte vara stora saker, inkludera dem, prata och berätta varför sakerna ska göras, och hur man gör. Be att få höra deras tankar och reflektioner. De är mer intresserade än man tror.
  3. GÅ TILL BIBLIOTEKET - Det finns massor med bra bibliotek runt om i Sverige. Varför inte besöka stadens eller kanske grannstadens bibliotek? Det finns böcker att titta i, oftast är det andra barnfamiljer där som också vill leka och titta i böcker. Ibland ordnar biblioteket här i min stad sagostunder, sångstunder, meet and greets, bokpåsar m.m. som är kul för olika åldrar. På vårt bibliotek finns kuddar att bygga torn med, ett leksakskök, ett väldigt stort dockskåp som till och med jag lekte med som liten och mysiga kojor och vrår som bjuder in till läsning
Det finns som sagt massor med kul saker att göra men det viktigaste anser jag är att försöka släppa prestigen, det behöver inte bara tivoli, nöjesparker, teater, festivaler eller större evenemang som gör sommarlovet och ledigheten kul utan att man umgås tillsammans och har mysigt och roligt tillsammans. Om man har det i åtanke så kommer man långt.

Kommentera här: