SPRÅKUTVECKLING

Språkutveckling är något som jag och Johan tycker är viktigt då vi upplever att Hampus är något senare med att tala än vad han är motoriskt.
Jag ville tidigt börja med babytecken och har under dessa två år försökt att sporadiskt teckna vissa ord och/eller fraser. 

På Hampus förskola vet jag att personalen använder tecken som stöd, vilket jag tycker är fantastiskt bra! För ungefär ett halvår sedan var vi på väg hem från förskolan när det gick förbi en hund och dennes ägare. Hampus klappade på låret och försökte säga hund (vilket jag inte förstod fören senare). Jag som sedan tidigare kan lite tecken förstod först inte vad han menade eller vad han gjorde. Men efter någon minut så klickade det till och jag förstod. Det konstiga var att jag själv inte hade lärt honom det. Det sved lite i hjärtat men samtidigt blev jag glad eftersom han hittat ett sätt att förmedla sig på som jag förstod i kombination med det verbala språket. 

Hampus har dock de senaste 2-3 månaderna börjat spotta ur sig massor med ord och han vill hela tiden prova nya fraser. Jag märker dagligen att han lär sig väldigt mycket ord! Idag sa han pettson första gången. Även smör, korv, kiss och bajs är nya ord som han använder sig av, provar och säger ofta.

För att främja Hampus verbala språk så försöker vi läsa massor med böcker här hemma. Dessvärre vill han sällan läsa nya böcker utan samma bok varje gång, vilket gör att vi läser samma ord varke gång och inte introsucerar nya. 
Vi brukar dessutom gå till biblioteket för att låna böcker att läsa hemma. Väl på biblioteket finns det så mycket spännande människor, leksaker, och ett fint sagorum att busa och leka i. Därför blir det inte alls lika spännande att sitta och läsa böcker där. Men jag försöker låna någon gång ibland för att försöka väcka läslusten.

Några av hampus favoriter är Alfons Åberg, och bäst är "Raska på Alfons Åberg", "Godnatt Alfons Åberg" eller "Listigt, Alfons Åberg". 
Andra böcker han tycker om är böckerna om Max, framför allt Max bil och Max potta.
Nicke nyfiken har vi en liten godnatt bok i kartong som är väldigt uppskattad och väl läst.

När vi var på biblioteket nu senast så gick jag bort till vad de kallar för äppelhyllan. Där finns böcker med tecken som stöd m.m. Personalen har börjat fylla diverse olika påsar som är lätta för familjer att låna med hem och det är olika innehåll i de olika påsarna. 
Till exempel finns en "bråttom-påse" där de plockat ihop tre bilderböcker slumpmässigt som man kan låna i 4 veckor. 
Det finns "familjepåsar", "alfons-påsar", "pettson-påsar" m.m. vilket är en fiffig idé för att väcka intresset hos familjer.
Det fanns en påse som verkade väldigt spännande för oss. Den hette "Äppelpåse" och innehöll material från serien "Ajja och Bajja" vilken är framtagen i språkutvecklande syfte av en författare som även jobbar som logoped, Elvira Ashby.

Materialet i påsen var en kuliss där man kan ha dockteater, figuren Ajja som håller i figuren Snutt och Bajja. Till kulissen hör även tillhörande små delar som tex en tandborste, smörgås, leksaksbil m.m. som förekommer i böckerna om Ajja och Bajja.
Så klart var det två böcker med i bokpåsen och dessa böcker är Hampus helt förälskad i! Han älskar att lyssna när jag läser högt om Ajja som hoppar i soffan, när de sitter och pruttar på pottan osv. Det följde även med en beskrivning eller handledning hur man själv kan förbättra språkinlärningen för sitt barn. Detta är ett enkelt tips på något kul och spännande för små upptäckare.
Hampus och jag har använt kulissen en gång. Den ena sidan är en soffa, säng och badrum. Där borstade karaktärerna tänderna och hoppade i soffan. Jag läste mig till tips om hur jag kan locka fram fraser och ord genom leken. 
På baksidan visades en lekpark och ytterdörren till ett hus. I parken ville hampus att Ajja och Bajja skulle åka rutschkana. Givetvis så sa det svish när de åkte ner, vilket Hampus härmade. Vi tog spaden och grävde i sandlådan och Bajja gungade. Givetvis Så fastnade Ajja i rutschkanan precis som mormor gör i sagan. Det var också kul! 

Jag rekommenderar verkligen produkter om Ajja och Bajja! De är sååå bra! 

Kommentera här: