GRAVIDITET OCH DIABETES

Att vara gravid eller försöka att bli gravid när man har diabetes är inte det lättaste. 
Jag har sedan jag var liten alltid fått höra att man ska vara ytterst noga med sitt blodsocker om man ska vara gravid och att man ABSOLUT inte får ligga högt i blodsocker alls för då kan barnet ta skada alternativt dö i magen. 
Jag vet att jag långt innan vi bestämde oss för att försöka bli gravida så frågade jag min diabetessköterska hur jag bäst kunde förbereda en graviditet. Det jag fick till svar då var att försöka ha ett så stabilt blodsocker som möjligt, att ligga pressat i HbA1c och möjliggöra så bra förutsättningar som möjligt för ett ev barn. 
Jag försökte förbereda mig, ligga stabilt och fram för allt under 7,0. Så fort vi fick klartecken från diabetessköterskan att jag låg på 6,8 så började vi försöka. 

Jag har haft väldigt svårt för att få till bra blodsocker efter Hampus föddes för 2 år sedan. Troligtvis för att det är mycket som distraherar mig. Jag brukar inte ligga så där jättehögt utan längre perioder mellan 9 och 12. Det är svårt att få ner det då jag ofta blir låg när jag ökar insulindoserna till måltider. 
De flesta brukar försöka ge mig tips om hur jag ska göra (givetvis i all välmening), men ofta så är det inget som passar mig.
Allt beror på så extremt många faktorer. Hur jag mår för övrigt, vad jag gör och planerar att göra, om jag är stressad, om jag har ätit under dagen, VAD jag har ätit, och säkert en massa fler saker som jag inte ens vet om. 

Det är svårt att hålla blodsockret jämt och en av anledningarna som jag kommit på senaste halvåret är att det varierar hur effektivt insulinet är beroende på vårt jag placerar mitt infusionsset.
Tänk er en banan under naveln som en glad mun. I ändarna brukar jag oftast sätta mitt infusionsset och har alltid gjort sedan jag fick pump -00. När det sitter där så behöver jag nästan dubbla mina doser jämfört med när den sitter ovanför naveln t.ex. 

Jag inbillar mig att upptagningsförmågan är sämre där efter alla stick, år efter år. Däremot förstår jag inte varför det inte blir bättre med tiden som jag undviker att sticka där.
Under graviditeten med Hampus var jag väldigt spänd och hård över magen men lyckades ändå sätta både infusionsset och sensor. Det gjorde lite mer ont men det gick! 
Sista bilden innan Hampus föddes! 

Kommentera här: