SERVICE AV ROBOTDELAR

Jag ser mig själv som delvis robot med tanke på att delar av min bukspottkörtel är på utsidan och sköts av mig, som dessutom sällan vet hur den ska hanteras.

Det minns MASSOR med saker som jag måste tänka på och som jag oftast tänker omedvetet kring eftersom jag levt med denna kroniska följeslagare i snart 22 år av mitt 26 åriga liv. Exempel på det kan tex vara hyr mycket insulin jag ska ta till en måltid. Det kan tyckas vara enkelt, ta 5E till spaghetti och köttfärssås så gör man det varje gång. Dessvärre är det inte så enkelt, jag hinner analysera om jag äter mer spaghetti än jag brukar, vilket kräver mer insulin, äter jag mindre behövs mindre insulin. Hur blodsockret ligger innan påverkar hur mycket som behövs. Om jag är stressad krävs oftast mer insulin men ibland behöver jag även mindre insulin vid stress. Beroende på vad jag ska göra efterråt påverkar också. Ska jag sitta stilla i soffan och titta på tv, ska jag träna eller ska jag till lekplatsen med Hampus så påverkar det hur mycket insulin som krävs.
Allt detta och ibland ännu mer är faktorer som påverkar utfallet och det är svårt att veta, framför allt när blodsockret ser ut så här (gammal bild). 
Jag ligger dock sällan så här svängig längre utan ligger ganska stabilt. Jag börjar känna av höga blodsocker redan vid 13 och det är något  positivt då jag sällan kände av högt blodsocker om det inte låg över 20.
Jag har även blivit bättre på att känna av när blodsockret är lågt och det är tack vare den kontinuerliga glukosmätningen och dess larm om högt och lågt blodsocker.
Jag hade troligtvis inte levt idag om dessa fantastiska hjälpmedel finns. Jag är så otroligt tacksam att de finns och för att jag dessutom bor i Sverige där det inte kostar någonting för dessa hjälpmedel.
Det som dock är krävande och för mig svårt att komma ihåg är all service som behövs. Då pratar jag dock inte om olja, smörjning eller liknande utan snarare byte av delar och påfyllning av bränsle(insulin). 


Kommentera här: