TA HAND OM DIG SJÄLV!

Denna helgen jobbar Johan vilket innebär att jag är själv hemma med Hampus från ca 10:30 till 22:00 fredag, lördag och söndag.
Jag tycker inte om att han jobbar helg, då jag är ensam så stor del av dygnet och själv måste ordna både lunch och middag, lägga både för middagsvila och kvällen. Det blir ingen tid till städande eller återhämtning här inte.
Ofta försöker jag att planera massor med aktiviteter så att vi inte hinner känna efter hur det är hemma ellerr för att trötta ut Hampus. Däremot så är det inte mycket alls som kan trötta ut honom längre. Hans energi tycks eskalera lika fort som dagarna flyger förbi.

Så klart är jag glad att han älskar att springa, hoppa och utforska, jag hade oroat mig annars. Däremot orkar inte jag med i samma tempo och skulle behöva flera dagar retreat för att återhämta mig. 

För att orka med dessa helger försöker jag att aktivt hitta något som jag verkligen vill göra och vårda och ta hand om mig själv.
Ibland är jag sugen på att glömma allt och sjunker in i en tv-series funktionella värld. Ibland vill jag pilla med händerna pga stress eller oro och då åker stickning fram. Ibland kommer till och med målarböcker och pennor fram.
Idag kände jag att jag behövde ta hand om min spända och ömma kropp. Mensvärk som krampar, spända axlar och trötta fötter fick därför krypa ner i ett varmt bad, med tända ljus, lugn musik i högtalaren och ett glas rosévin (såklart alkoholfritt!). 
Genom att ta hand om mig själv så blir jag en bättre mamma som orkar med. Jag hörde en klok pedagog på öppna förskolan berätta en gång att om man som förälder inte mår bra så känner barmet av det även om vi som föräldrar försöker dölja det. Om vi därför försöker ta hand om oss själva, tex genom att acceptera att vi inte mår bra, genom att släppa på sina egna krav eller be om hjälp eller egentid så mår vi bättre och blir därför bättre som föräldrar. 

Ofta ger vi föräldrar barnen allt vi kan och har och mer därtill. Det får dock inte gå till överstyr så att ens egna behov till 100% åsidosätts. Det gäller att ta tillvara på de korta stunder där utrymme finns, att genomföra sin hobby, träna, träffa vänner eller liknande. Det mår hela familjen bra av.
För min egen del var det väldigt svårt i början att ta mig tiden för dessa aktiviteter. Jag är för ivrig, vill inte missa något roligt tillsammans med Hampus. Jag tycker fortfarande att det är svårt men det går helt klart lättare än de första gångerna.

Kommentera här: