DIABETESMOTTAGNINGEN

Igår Var jag på diabetesmottagningen på besök för att kontrollera de senaste 2 veckornas blodsocker, kontrollera HbA1c (medelblodsockervärde) och ev. justera inställningar i pumpen.
Det vi kunde se var att blodsockret blivit mycket mer stabilt senaste veckorna, att jag har färre höga värden och mindre låga blodsocker och stopp i pumpen (Den stoppar automatiskt basdosen om den känner att jag är på väg att sjunka i blodsocker).
Allt det är mycket bättre jämfört med förra veckan. Det jag fick till mig på dagens besök var dock att jag måste försöka ta insulinet 15-30 minuter innan måltid för att slippa att det sticker upp mot 10 innan insulinet börjar verka.

Det är dock väldigt svårt för mig att programmera om hjärnan och jag glömmer det varenda gång och kommer på när jag börjar äta att jag ska ta insulin. Men som sagt jag har några veckor på mig (förhoppningsvis) att ändra på det. Under arbetstid kommer det vara i princip omöjligt att förbereda en stund innan eftersom jag ofta blir avbruten 9ch risken är stor att jag tagit en stor dos insulin men inte äter fören 1 timme senare = låååågt blodsocker.

Så här ser mina senaste 24 timmar ut och jag jobbade dagpass igår. Jag är väldigt nöjd då antalet höga värden inte alls är varken många eller särskilt lång tid. Det mesta har säkert med att jag tar insulinet i samband med måltid istället för 15 minuter innan. Dags att skärpa sig och kämpa vidare med det.

HbA1c, hur låg det då? Det kan man alltid fundera på. Innan graviditeten låg jag på 73 mmol/mol vilket motsvarar 8,0 i det gamla systemet mätt i %. Det är ganska högt och jag har kämpat för att få ner det rätt länge nu! 
Jag visste med mig att det säkert var fortsatt för högt då värdet mäter ca 4-8 veckor bakåt i tiden. Däremot så hoppades jag att det skulle vara bättre än sist, vilket det faktiskt var.
Jag låg på 63 mmol/mol igår och det motsvarar 7,1% i gamla systemet mätt. Värdet är alltså bättre men det är en bra bit kvar innan jag ligger perfekt. 
Helst vill diabetesmottagningen att jag ligger runt 50 men helst inte över 55 vilket motsvarar 5,8-6,3%. Så det är en bra bit kvar men jag ska banne mig fixa det! 
Jag lyckades förra graviditeten och låg då som bäst på 43 = 5,2% vilket är otroligt bra! 
Jag berättade även om mina blödningar som pågått i en vecka nu med uppehåll endast söndag och måndag. Hon förstod min oro och hopplöshet. Jag berättade att vi är planerade för att göra ultraljud 4/9 och att jag fram till dess får betrakta mig som gravid. Hon erbjöd dock inget stöd i min oro vilket jag hade önskat. Däremot fick jag en ny tid för läkarbesök samma dag som ultraljudet och då går vi igenom blodsocker osv för att efter ultraljudet se om vi fortsatt begöver ha lika tät kontakt, vilket vi måste om graviditeten fortgår. Om jag nu fått missfall så kommer säkert besöken framöver avbokas. Jag måste därefter förbereda min chef på alla besök på diabetesmottagningen och specialistmödravården så att någonkan stötta upp om jag jobbar under tiden.


Kommentera här: