BOKTIPS FÖR SMÅ ÖRON

En vanlig vardag hemma hos oss innebär att jag och Johan jobbar till 17:00 och försten som slutar hämtar Hampus på förskolan ungefär 17:15-17:30 någon gång. Vi är därefter hemma någon gång runt 18:00.

Jag börjar med att laga mat, oftast värmer jag något färdigt, steker pytt i panna, korv eller liknande då vi alla är hungriga när vi kommer hem. Oftast försöker vi sitta ner tillsammans och prata om vår dag hur vi mår osv. Johan är sällan hungrug när han kommer hem så han äter endast lite för Hampus skull. Ibland sitter han endast med vid bordet utan att äta. Det viktiga är att vi har en go stund tillsammans.

När maten är uppäten så tvättar den ena föräldern hampus händer och mun medan den andre dukar undan och diskar. 
Hampus vill därefter oftast titta på tv och nuvarande favoriten är Greta gris. Annars gillar han lilla spöket laban och Pettsson & Findus. Vi tittar på tv en stund sedan är det dags för tandborstning, pyjamas och ny blöja. Rummet städas och görs i ordning av den förälder som inte sitter med Hampus vid tv:n.

När vi kommer in i rummet ställs babyvakten på plats på en hylla, dörren stängs, mörkläggningsgardinen dras för och Hampus tänder din lilla läslampa som är en LED-lampa som lyser 10 min och därefter slocknar automatiskt.
Hampus väljer en saga som jag ska läsa och gör tillfället är Alfons Åberg en stpr favorit. Framför allt "Aja baja Alfons Åberg", "Raska på Alfons Åberg" eööer "Är du feg Alfons Åberg?".

Jag fick hem dessa nya böcker som jag kommer läsa för min fina pojke: 
  1. Nicke nyfiken får en cykel
  2. Vem räddar Alfons Åberg?
  3. Kaninen som så gärna ville sova
  4. Vad som än sker

Boken om den nyfikna lilla apan är rolig att läsa. Hampus har ganska stort tålamod med  böcker oavsett om det är mycket eller lite text. Just denna bok är lite lagom myclet text på varke sida. Nackdelen är att boken är ganska lång och vi har de 4 gångerna jag läst den hittills inte kommit igenom hela. Dock så kommer det säkert framöver när han lärt sig boken och känner igen texten. Han behöver kanske bli närmare 3 år innan han uppskattar längden på sagan. Men en bibliotekarie så en gång till mig att man med fördel ska läsa lite svårare böcker än barnets nivå för att öka på och stimulera språkutveckling och öka på barnets ordförråd. Förskolan har rekommenderat alla föräldrar att läsa mycket för sina barn då det är bra för språkutvecklingen. Boken innehåller en hel del lite svårare ord och fraser. 
Modiga Alfons har nyss flyttat och har ingen kompis. Detta är en fin bok som beskriver hur vänskap kan vara. Det är inte alltid lätt att hålla sams och inte bråka. Boken beskriver just detta och skillnaden mellan e riktig vän och en hemlig låtsaskompis. Lagom mycket text på varje sida och lagom lång är den också.
Den här sagan har inslag av meditation och mindfulness som ska hjälpa barnet att slappna av och somna.
När jag tog upp boken så upptäckte jag att det var en ganska tjock bok trots att den var rekommenderad för 3-6 åringar. När jag öppnade boken såg jag att det var en himla massa text. Det kommer ta ett bra tag innan vi kan läsa den sagan för honom. Men så klart kommer den tiden snabbare än väntat.

Den här boken rekommenderar jag ALLA föräldrar att löpa! Den kostade 49 kr + porto och är värd mer än varenda krona.
Boken är stor med otroligt vackra bilder, stor text, går på rim och har det vackraste av budskap. Boken är inte alls lång, till och med lite kort men perfekt som en sista saga innan det är dags att släcka lampan och säga godnatt. Boken förklarar ömt om att huvudkaraktären Stor älskar Liten oavsett vad som sker. Oavsett om hen är arg, kastar, gapar eller skrattar. Oavsett vilka läskiga djur hen skulle omvandlas till så finns kärleken där oavsett. Kärleken dör aldrig även om vi som föräldrar eller barn dör. 
Boken är så vacker att jag får gåshud varke gång jag läser den, och tårarna tränger i ögonen. Som sagt jag rekommenderar verkligen denna vackra bok till ALLA oavsett ålder. Med de äldre barnen kan man säkert diskutera och få en fin stund tillsammans medan de allra minsta troligtvis gillar bilderna bäst! 

Kommentera här: