EN RUINERAD MAMMAS DRÖMMAR OM ETT VACKERT HEM

Att ha det fint hemma är något som jag ständigt drömmer om. Livet sedan Hampus kom till världen ser väldigt annorlunda ut och prioriteringen har ändrats radikalt de senaste åren. Jag städade ofta förr, försökte få till bra rutiner, inte samla på sig massor med skit men det funkade aldrig bra i längden. Det var ordning och reda på golvet men låg massor med grejer framme hela tiden. 
Numera har mina skolböcker, datorspel, stick- och sidoprojekt lagts undan och golvet består nu av ständiga matrester, fläckar på golvet av okänt ursprung, helt lite kladdig också så att strumporna fastnar när man råkar trampa i den. Givetvis hjälper inte den lilla terroristen till med att förbättra ordningen här hemma.
Leksaker finns banne mig ÖVERALLT! Trots att jag ständigt plockar undan. Jag är så trött på att plocka och plocka hela dagarna. 
Jag orkar knappt röja något större här hemma eftersom all min tid går åt till att 75% av min tid jobbar jag, hämtar/lämnar på förskola, lagar mat, diskar, städar barnrum och tvättar ofattbart mycket smutstvätt. Däremot har jag försökt att prioritera om i min vardag. Självklart behöver vi äta, laga mat och ha rena kläder på oss men jag vill inte att han ska komma ihåg mig som en som alltid stod och städade, röjde och var manisk över hur rent allt skulle vara. Därför försöker jag att prioritera att vara närvarande i leken, låta disken kan vänta en stund, det är inte så akut att dammsuga eller städa toaletten. Stunderna där telefonen läggs undan, alla tankar som snurrar prioriteras bort och fokus hamnar på leken med Hampus är magiska. Det är svårt att vara 100% närvarande men något som jag strävar efter att bli bättre på.

Att ha det rörigt hemma är något som hör till i vår familj, det har varit så sedan jag och Johan flyttade ihop för 7 år sedan. Det är dock något som jag ofta mår dåligt över och är otroligt trött på. Hur svårt ska det vara att ha ett fint hem egentligen? Hur gör man för att inte ha massor med saker som ligger överallt? Att leva minimalistiskt började jag alldeles för sent med i livet.
hemma har vi ett rum som vi i nuläget kallar för mellanrummet (kontoret på bilden nedan). Det är ett rum som vi måste gå igenom för att komma till vårat sovrum. Vi har en 4a som är två uppslagna lägenheter så därför är planlösningen lite tokig.
Mellanrummet har en bäddsoffa, två byråer och en hel vägg med garderober. Tyvärr används rummet mest som förvaring. Det ligger ständigt ren tvätt i bäddsoffan som tyvärr inte viker sig själv och hoppar in i garderoben. Tvättställningen står oftast där och massor med bråte som ska slängas, till tippen eller upp på vinden. 
Jag har försökt att rensa, städa och få ordning men så säger det pang så är det lika rörigt igen. Det är samma sak i vårt stora sovrum. Vi har 2 bokhyllor och en byrå vid väggen mot mellanrummet och sängen står med huvudändan vid väggen mitt emot. På byrån ligger massor med bråte, bla slippapper, penslar, udda strumpor och diverse prydnadssaker som inte får plats någon annan stans. Bokhyllorna är ganska väl rensade men innehåller även en hel del skräp, fotografier, viktiga papper mm. 
När vi gjorde i ordning det rum som Hampus nu har som sitt rum så fick vi en liten plåthylla i 4 våningar till över. Den står inklämd i hörnet bortanför fönstret och fyller inte mer funktion än att det ställs glas och Johans CPAP på. En portabel AC har vi dessutom på Johans sida sängen. Det är dock tur att sovrummet är stort för mellan bokhyllorna och fotändan på sängen har vi en mindre lagerlokal. Det står bla. en trasig datorstol, kompostgaller från sommaren -18, vaakumpåsar från samma semester i Dannmark, en vissen palm som dog någon gång runt jul 2017 och massa dammiga kattleksaker. Dessutom står spjälsängen kvar bredvid min sida på sängen. Hampus har haft eget rum i snart 1 års tid och har sovit max 10-15 gånger i spjälsängen. Den används som klädhängare åt mig i nuläget.

Det jag vill komma till är att jag för 1 vecka sedan var så trött på att jag inte trivs i mitt sovrum och därför ville göra något åt saken. Jag funderade på vad jag skulle kunna göra, hur det skulle bli och om det gick att göra något för så lite pengar som möjligt.
Om spjälsängen skulle bort så var jag tvungen att hitta en ny lösning på hur jag ska förvara kläder bredvid sängen och kikade runt på pinterest och google för inspiration. Jag hittade en fiffig lösning som skulle kunna funka och som inte såg svår ut att göra själv. Så här blev jämförelsebilden som jag inspirerades av och resultatet hemma hos mig:
Inspirerades av den fina grenen och enkelheten. Smidigt med naturmaterial också, jag hittade min gren på cykelturen hem från jobbet en dag som låg i en dunge där flera träd hade fällts och grenarna låg kors och tvärs. Jag passade på och tog 2 olika fina grenar.
Jutesnöre beställde jag här 4 mm bred och 25 meter långt för 39 kr. Perfekt pris för en snygg klädhängare.
Det behövdes dock göras i ordning på något mer sätt för att bli riktigt mysigt. Jag är en person som gillar mys och romantisk/lantlig stil på inredning. Återigen så sökte jag på pinterest och google efter inspiration. Hittade dessa bilder som jag inspirerades av:
Enkel och snygg upphängning, gillade sluttningen i den här sänghimmeln.
Mysigt, ombonat och en riktig dröm att sova i. Inspirerades av det kravlösa och osymetriska
Här inspirerades jag av den fina ljusslingan som gjorde hela bilden mysig.
Tyll, tyll och mera tyll! Jag gillade att sänghimmeln gick bakom sänggaveln.
Bestämde mig för att sy en egen sänghimmel, billigt och miljömedvetet. Köpte ett par spetsgardiner på tradera för 39 kr, tyll 15cm bred och 18m lång för 98kr och rep hade jag kvar från klädhängaren. Jag hade även ett trasigt underlakan som kunde komma till bättre användning. Så här blev resultatet, jag själv blev mycket nöjd.

Den totala kostnaden blev alltså 39 kr + 98kr + 29kr för ljusslingan = 166 kr. Billigt och miljömedvetet!Kommentera här: