ATT REPARERA EN ONATURLIG ANKNYTNING TILL SITT BARN

För er som hängt med mig ett tag eller som är nya men läst alla mina gamla iinlägg så hade jag en otroligt tuff graviditet med illamående, svängigt blodsocker, smärtsamma värkar och allmänt dåligt psykiskt mående.
När Hampus föddes för snart 2 år sedan (vad hände med tiden egentligen?) så föddes han med urakut kejsarsnitt. Jag blev sövd och träffade honom inte direkt efter han kom ut. Han hade svårt att andas och hade syrebrist. Men efter 10-20 minuter fick han komma till pappas trygga famn i väntan på mig. Han kom ut 00:47 och jag träffade honom vid 06-tiden första gången och kunde knappt tro mina ögon. Jag hade honom hos mig i en timme liggande på mitt bröst. Han fick dock ligga på neonatal i 2 dagar för övervakning pga att han föddes med syrebrist av okänd anledning och lågt blodsocker. När vi kom hem började den känslomässiga tiden med att försöka få igång amningen, hålla ett jämnt blodsocker, åräterhämtning efter förlossningen och Hampus började reagera med magknip när han ätit och grå kvälls- och nattetid. Jag sov ytterst dåligt och jag och Johan sov i separata sovrum första 10 månaderna.
Nyfödd Hampus 1 timme gammal

Jag började successivt må sämre och sämre under hösten och det var säkerligen resultatet efter all påfrestning från graviditet, förlossning och en jobbig första tid tillsammans. Jag fick tillslut söka hjälp på vårdcentralen för att få antidepressiva, kontakt med bvc-psykolog samt sjukskrivning (ja man kan vara sjukskriven från sin föräldraledighet). Tack vare att jag fick en depression som kanske kan klassas som en förlossningsdepression så orkade jag inte ha samma koktakt med Hampus som jsg hade önskat. Jag var trött och irriterad på honom och att han aldrig ville ligga ensam i soffan eller i sin säng utan alltid ville ha närhet från någon av oss. Jag kände tidigt att det inte skulle funka att hela tiden bära honom i armarna när han blev större.

Jag hade läst i någon tidning eller annons eller liknande om bärsjal och köpte en trikåsjal som skulle vara smidig att knyta när han var liten. När jag väl knöt sjalen första gången och kände hur viktlös han var samtidigt som jag kände mig fri blev jag helt såld. Då var Hampus 3 veckor gammal ungefär och sedan den dagen har vi burit massvis med gånger! 
Det var dock väldigt varmt den sommaren och vi fick bära när det inte var som varmast och kortare stunder.
Efter ett tag med trikåsjalen kände jag att han började bli för tung. När jag rörde mig så svajade han väldigt och sätt inte lika tajt mot mig som i början. 
Jag sökte på bärsjalar och hittade gruppen med samma namn på Facebook, jag blev helt såld, läste allt jag kunde komma över i gruppens filer, inlägg m.m. jag tyckte att alla verkade knasiga som köpte så dyra sjalar! 500kr var ju dyrt för lite tyg. Det var dock för den summan som jag köpte min första vävda sjal i det vackra blåblommiga mönstret från märket Yaro.


Genom att bära Hampus så kunde jag tillgodose hans stora behov av närhet utan att känna mig bunden vid i soffan eller med smärta i tills den (vilket jag tyvärr fick ändå och som gjorde att jag fick gå till vårdcentralen och få kortisonspruta och stödskena). 
Jag tror att vi reparerade den del av vår anknytning som inte kom naturligt vid förlossningen genom bärandet. Jag hade föreställt mig en mysig första stund när man direkt får upp sitt barn på bröstet och i princip börjar amma med en gång. Nu blev det en traumatisk förlossning för oss båda två och han fick som sagt ligga på en annan avdelning 2 nätter. Vi försökte vara nära all ledig tid när orken fanns men det kommer alltid vara en stor sorg för mig att det blev så.
Vi har dock knutit an till varandra riktigt bra ändå tack vare bärandet och att jag fick hjälp med antidepressiva så att jag mådde bättre från det att Hampus var 8 månader.
Vi har provat en hel del selar, sjalar och andra spännande sätt att bära och jag tänkte spamma er med lite bilder för inspiration. Få inte panik över alla namn och konstiga ord, kommer förklaringar längre ner om ni är nyfikna 
Detta är en fidella fly tai i storleken New size. Jag köpte den ny i butiken GOS i Göteborg. Tyvärr tyckte Hampus aldrig om att åka fly tai som är en blandning mellan sjal och sele. Den har en panel som en sele men den knyts runt kroppen som en sjal istället för spännen som en vanlig sele.
Denna fina gröna sele är en modell som inte har något band runt midjan, vilket innebär att man bär med andra muskler än om midjebältet finns. Den modellen kallas onbuhimo och är väldigt smidig när barnet blivit lite större och ofta vill växla mellan att gå själv och att bli buren. Märket på selen är soul och just den här färgen heter kiwi linen och innebär att den är gjord i linnetyg, mjuk och skön samtidigt som den är tunn och sval.
Samma sele anvö ds här och Hampus var vädlgit inte resserad av att pilla i mitt öga.
Johan har också burit i den selen några gånger. Han är inte lika förtjust som jag är men han har provat några gånger med min hjälp.
Den här sjalen är a  märket linuschka och mönstret heter owls. Den här lånade jag på ett så kallat sjalotek, som är precis som ett bibliotek fast med sjalar och selar istället för böcker. Jag betalade 100 kr per vecka med sjalen och skickade sedan tillbaka den igen. Det är ett bra sätt att prova olika material, olika längder på sjalar m.m. för att se vad man trivs med och inte innan man köper en ev. ganska dyr sjal. Jac kommer länka till några bra sjalotek längre ner om man är intresserad.
Här har jag och Hampus varit på skogsutflykt tillsammans med min stå kompis Kajsa.
Man kan aldrig bli för stor för att mysa på mammas mage i sjalen! 
Detta är en sjal av märket Yaro i en ljuvligt grön färg. Dessvärre trivdes jag inte alls med den här sjalen då den var så himla glidig att jag knappt kunde knyta med den 
Johan bär i vår sele Ergobaby 360 cool air.

Här kommer lite olika länkar för den som är sugen på att veta mer om bärande: 
☆ https://sjalkaos.wordpress.com 
☆ https://skovdesjalotek.com
☆ Sök på gruppen "Bärsjalar!" På Facebook (kunde ej länka), "bärsjalar och bärselar säljes/köpes/bytes" är också en bra grupp 

Kommentera här: