LATENSFAS

Jaha, vad har hänt sedan sist kanske ni frågar er? Vad hände efter det att hon kom hem?


Jag kom som sagt hem och hade en öugn eftermiddag. Värkarna drog dock igång på kvällen precis som de gjort varje kväll hittills. Vi tog en sväng till apoteket för att hämta ut tabletterna med smärtlindring. Medan jag gick till apoteket gick Johan till Kjell & Company för att köpa en TENS. Lika bra att vara förberedd och göra så mycket vi kan hemma och slippa pka till förlossningen varje dag. 
Apparaten fungerade bra och jag testade en del under kvällen med god effekt.

Jag sov ganska bra under natten, sov väldigt länge bpde jag och Johan så trötta var vi. Jag hade TENS på nästan hela dagen för att förebygga smärtan men på eftermiddagen stpd jag inte ut längre trots varmt bad, TENS och värmedyna. Tog då smärtlindring i form av panocod och försökte vila så gott jag kunde. Vi tittade på film ihop och försökte koppla av. 

Tidig kväll fick vi ett besök av Johans mamma och pappa. De hade äntligen fått tag på familjens vagga som funnits i familjen i ca 100 år. Vaggan är väldigt lpg i modellen och ganska liten men det är tradition att alla barn ska ligga i den, under en period. Johan, hans syster, kusiner, mamma och morbröder har alla legat i vaggan som nyfödda. Roligt att fortsätta traditionen. Nu är den bäddad och i ordning, Smilla har testat och godkänt medan Nahla tveksamt låg vid sidan om och godkände.

Kvällen igår var jibbig igrn och jag lade mig tidigt och somnade ca 23:00. Sov inte så bra, vaknade av värkarna vid flera tillfällen och kände mig inte alls utvilad när Johan vaknade vid 08. Hade regelbundna och smärtsamma värkar hela morgonen från det att jag vaknade. Vid 09:30 tröttnade jag och kände att det inte gick längre. Dum som jag var så var jag lite rädd för att ta den starka smärtlindringen (panocod) så jsg tog 2 vanöiga alvedon, satte igång TENS och försökte vila så gott det gick. Vid 13:00 ringde Johan till förlossningen på nytt då alvedonen inte hjälpt och värkarna var regelbundna men längre än tidigare. Jag var egentligen inte alls sugen på att åka in då jag kände att de bara kommer konstatera samma sak som tidigare. Livmodertappen är inte påverkad och bebisens hjärljud ser bra ut. Ta panocod och försök att vila. Jag bad honom rådfråga om vi tänkte rätt med att stanna hemma ett tag till eller om de rekomenderade att vi skulle komma in. De sa att vo gärna fick komma in om vi ville men jag ville inte det utan skulle försöka lite till hemma. 


Vid 13:30 kände jag att vi kanske ska åka in i alla fall, så det gjorde vi. Väl inne fick vi komma direkt till ett förlossningsrum, vilket vi inte behövt eller varit i förut. De kopplade som sagt en ctg-kurva och för första gången sedan vi varit inne registrerade den faktiskt varje värk. Vi hade den igång ca 30 minuter och efter det kände barnmorskan på livmodertappen. Hon kände att den var öppen ca 1 finger, 1 cm i yttre livmodermunnen, den inre var helt stängd. Allt det som sades förstår vi fortfarande ingenting av. Vi vet inte om jag är öppen 1 cm eller om det är stängt. Ingen kan förklara så vi förstår eller vara tydliga och raka. Väldigt förvirrande. 
Läkaren kom sedan för att bedöma mig och ultraljudet visar att barnet fortfarande ligger med huvudet nedåt. Oklart om bebisen är fixerad eller inte. Skillnaden på om den bara ligger med huvudet nedåt eller om den är fixerad vet jag inte heller.
Enligt läkaren är jag i en så kallad latensfas eller tålamodsfas dör livmodertappen håller på att mogna och förbereda sig inför förlossning. Det hela börjar med att livmodertappen mjukas upp, riktas framåt, kortas ner och tillslut utplånas den och man börjar öppna sig i cm. Enligt barnmorskan har livmodertappen i nuläget riktat sig framåt och börjat öppna sig 1cm i yttre kanten. In till barnet är det dock stängt. Detta betyder att förlossning är på gång men inte när. Det kan ta allt från några timmar till flera dagar och ingen kan svara på hur det kommer vara för mig. Barnmorskan berättade att från det att man går in i aktiv förlossning, d.v.s. när man är öppen 4 cm öppnas man ungefär 1 cm varje timme till totalt 10 cm är öppet och man kan börjs krysta ut barnet. Riktigt så långt är vi inte ännu, däremot är vi i latensfasen för tillfället så vi får se vad som händer och hur lång tid det kommer att ta.
Samma undersökning gjordes igen efter 2 timmar och det såg likadant ut som det gjort innan. Vi fick därför med oss npgot som de kallar för en "sovdos" som innehåller 2 smärtstillande panocod, 2 lugnande oxascand och 1 värkstillande tablett bricanyl. Dessa ska jag ta ikväll för att få sova gott inatt.
Vi ska ringa in igen om det är så att värkarna ökar i styrka eller om det håller i längre. Givetvis även om vattnet går eller om jag skulle få någon blödning. 
Spänningen just nu är olidlig och jag kommer uppdatera så fort jag vet mer eller orkar att skriva igen.

Kommentera här: